Orzeszki

orzeszki2SKŁADNIKI

  • mąka pszenna – 4 szklanki
  • jajko – 1 sztuka
  • cukier puder – 0,5 szklanki
  • soda oczyszczona – 0,5 łyżeczki
  • sól – szczypta
  • gęsta kwaśna śmietana – 1 szklanka
  • margaryna – 1 kostka

Krem

  • mleko – 0,5 szklanki mleka
  • cukier kryształ – 16 dag
  • orzechy włoskie mielone – 20 dag
  • masło 82 % – 1 kostka

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Ciasto

Na stolnicę wysypać mąkę i zrobić w niej wgłębienie na pozostałe składniki. dodać jajko, cukier puder, sól oraz margarynę. Za pomocą noża wymieszać wszystkie składniki. Do śmietany dodać sodę, a następnie dodać mieszaninę na stolnicę i uformować ciastko. Ciasto pokroić na mniejsze kawałki i uformować z nich tak jak na kopytka, a następnie podzielić na małe kawałki tak aby zakryły cały otwór w orzeszkownicy. Kawałki ciasta włożyć do nagrzanej i posmarowanej olejem orzeszkowicy i piec aż do uzyskania rumianej barwy.

Krem

Mleko zagotować z cukrem a następnie dodać mielone orzechy, odstawić do wystudzenia. Masło utrzeć na gładką masę i dodawać stopniowo wystudzone sparzone orzechy z mlekiem. Po dodaniu wszystkich orzechów ucierać masę ok 1 minuty.

Gotową masę przekładać upieczone orzeszki.

orzeszki3 orzeszki

Related Posts

Add Comment