Precelki

precelki

Precelki to zdrowy przysmak nie tylko dla dzieci. Można go spożywać na słodko, na słono.

Czas przygotowania – 35 min.

SKŁADNIKI

  • mąka pszenna – 50 dag
  • drożdże świeże – 4 dag
  • mleko – 2 łyżki
  • śmietana – 4 łyżki
  • jajka całe – 2 sztuki
  • olej – 2 łyżki
  • cukier kryształ – 1 łyżeczka
  • sól – 1/2 łyżeczki
  • posypka – mak, sezam, kminek, cukier, sól

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Zrobić rozczyn z drożdży, cukru i mleka w osobnym naczyniu, pozostawić około 15 min. aby rozczyn wyrósł.

Na stolnice przesiać mąkę, uformować kopczyk, na środek wbić żółtka, dodać olej, śmietanę, sól- 0,5 łyżeczki, na koniec dodać drożdże i zarobić ciasto, pozostawić do wyrośnięcia pod ściereczką.

Następnie ciasto rozwałkować, pociąć paseczki, z których uformować wałeczki a następnie precelki. Precelki położyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować białkiem i posypać dowolna posypką.

Można również precle posmarować wodą z mąką ziemniaczaną w celu nadania im blasku.

Piec aż będą rumiane.

precelki1 precelki2 precelki3 precelki4

Ten wpis został opublikowany w kategorii Ciasteczka i oznaczony tagami , , , , , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *