Precelki to zdrowy przysmak nie tylko dla dzieci. Można go spożywać na słodko, na słono.
Czas przygotowania – 35 min.
SKŁADNIKI
- mąka pszenna – 50 dag
- drożdże świeże – 4 dag
- mleko – 2 łyżki
- śmietana – 4 łyżki
- jajka całe – 2 sztuki
- olej – 2 łyżki
- cukier kryształ – 1 łyżeczka
- sól – 1/2 łyżeczki
- posypka – mak, sezam, kminek, cukier, sól
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Zrobić rozczyn z drożdży, cukru i mleka w osobnym naczyniu, pozostawić około 15 min. aby rozczyn wyrósł.
Na stolnice przesiać mąkę, uformować kopczyk, na środek wbić żółtka, dodać olej, śmietanę, sól- 0,5 łyżeczki, na koniec dodać drożdże i zarobić ciasto, pozostawić do wyrośnięcia pod ściereczką.
Następnie ciasto rozwałkować, pociąć paseczki, z których uformować wałeczki a następnie precelki. Precelki położyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować białkiem i posypać dowolna posypką.
Można również precle posmarować wodą z mąką ziemniaczaną w celu nadania im blasku.
Piec aż będą rumiane.