Drożdżówki francuskie

SKŁADNIKI

  • gotowe ciasto francuskie – 3 sztuki
  • masa makowa – 20 dag
  • banany – 4 sztuki
  • brzoskwinie w puszce – 5 sztuk (połówki)
  • jajka całe – 1 sztuka

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Ciasto rozwinąć z rulonu, powycinać szklanką kółka, na środek wyłożyć gotową masę makową na kształt kopca. Brzegi ciasta posmarować jajkiem, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Część kółeczek przełożyłam do papilotek i do środka dodałam nadzienie makowe.

Drugie ciasto również rozwinąć, i podzielić radełkiem na prostokąty, kształtem dopasować do wielkości banana. Po przekątnej prostokątnego ciasta położyć banana, środkowe rogi ciasta dobrze ze sobą skleić. Tak przygotowane kieszonki z bananami ułożyć na blaszce i posmarować jakiem.

Otworzyć puszkę brzoskwiń, przełożyć brzoskwinie na sitko, aby obciekły z syropu. Ciasto rozwinąć, pokroić radełkiem na prostokąty, tak aby później uformować sakiewkę, w której zmieści się brzoskwinia. Na prostokątach ułożyć połówki brzoskwiń i uformować sakiewki, trzeba pamiętać aby dobrze sklejać brzegi ciasto aby pod wpływem temperatury ciasto się nie rozkleiło. Można brzegi posmarować  białkiem wówczas lepiej się skleją. Wierzch ciasta można ponacinać, powstanie wtedy ładny wzorek. Gotowe sakiewki smarujemy jajkiem i układamy na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia.

Piekarnik nagrzewamy i wkładamy drożdżówki. Ja włożyłam wszystkie tacki razem, piec do momentu aż będą miały złoty kolor. Czas pieczenia drożdżówek jest różny. Dłuższego pieczenia wymagają drożdżówki z bananem i brzoskwiniami.

Na koniec drożdżówki można udekorować cukrem pudrem, roztopioną czekoladą.

Related Posts

Add Comment