Już od pewnego czasu chodziło za mną ciasto z chałwą. Szukając przepisu w zeszycie mojej mamy natknęłam się na ciasto piernikowe przekładane masą budyniową oraz drugą masą o smaku chałwy. Ciasto dobrze zrobić dzień wcześniej ponieważ rozkrojone kilka godzin po pieczeniu ciasto jest twarde, mięknie na drugi dzień, jest delikatne, nie kruszy się i dobrze smakuje.
Czas przygotowania – 40 min.
SKŁADNIKI
Ciasto piernikowe
- mąka pszenna – 30 łyżek
- cukier kryształ – 10 łyżek
- jaja – 2 sztuki
- margaryna – 300 g
- soda oczyszczona – 2 łyżeczki
- miód sztuczny – 8 łyżek
Masa budyniowa
- budynie śmietankowe – 2 opakowania
- cukier kryształ – 1 szklanka
- mleko – 1/2 litra
- cukier waniliowy – 1 opakowanie
- masło – 1/2 kostki
- jaja – 2 sztuki
Masa chałwowa
- chałwa – 200 g
- masło – 200 g
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Ciasto na dużą blaszkę.
Na stolnicy z podanych składników zagnieść ciasto, następnie podzielić je na równe 3 części (najlepiej a pomocą wagi odmierzyć masę ciasta).
Do rondelka odmierzyć 1 szklankę mleka i zagotować, drugą przelać do wyższego naczynia, dodać pozostałe składniki, całość dokładnie wymieszać lub zmiksować, wlać otrzymany budyń do gotującego się mleka, ugotować budyń. W momencie jak zaczną powstawać grudki należy bardzo energicznie mieszać, wówczas się rozmieszają i powstanie delikatny budyń. Pamiętać należy aby budyń eis nie przypalił.
Do gorącego budyniu dodać masło i dokładnie wymieszać mikserem, masę odstawić na chwilkę aby delikatnie przestygła a następnie przełożyć dwa ciasta.
Masło dokładnie utrzeć na pulchną masę i stopniowo dodać chałwę, całość dokładnie utrzeć i przełożyć ciasto kolejną masą, przykryć blatem i dowolnie udekorować polewą.
uwielbiam 😉