Wino Pomarańczowe

Pyszne wino z Pomarańczy

balon 15 liter

SKŁADNIKI

  • pomarańcze  6 kg
  • cukier 2 kg
  • woda przegotowana 6 l
  • drożdże winiarskie x 1  Tokay lub Sherry

WYKONANIE

Z 6 kg pomarańczy otrzymamy mniej więcej czystego 3 litry soku, obieramy pomarańcze i starannie wyciskamy, sok cedzimy przez gazę, wodę gotujemy i dodajemy 2 kg cukru do gorącej wody mieszamy do całkowitego rozpuszczenia cukru gdy woda jest jeszcze gorąca wlewamy 3 litry czystego soku z pomarańczy, po ostygnięciu do 20-22 stopni Celsiusza dodajemy resztę pożywki mieszamy i dodajemy wcześniej przygotowaną matkę drożdżową. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 6-8 tygodni lub gdy ustanie fermentacja.

Po tym okresie staranie zlewamy wino tak aby nie zruszyć ustanego na dnie mułu, czyste wino zlewamy z powrotem do balona i odstawiamy na kilka tygodni, tak przygotowane wino butelkujemy i odstawiamy w ciemne i chłodne miejsce, po 6 miesiącach mamy pyszne wino z Pomarańczy.

Uwagi:

– pomarańcze przed wyciskaniem należy dokładnie umyć i najlepiej moczyć chwile w zimnej wodzie

– przy obieraniu należy zwrócić uwagę aby sok był czysty bez białych skórek które powodują gorycz wina

– po 6-8 tygodniu możemy ewentualnie dosłodzić wino, lub dodać więcej pomarańczowego smaku ze skórek pomarańczy które zostają  robimy konfiturę oddzielamy pomarańczową skórkę od białych, białe wyrzucamy a pomarańczowe smażmy z cukrem (pasteryzujemy) i zalewamy do słoiczków, tak przygotowana konfiturę możemy dodać dla smaku do wina pomarańczowego daje rewelacyjne efekty smakowe.

– wino z pomarańczy moja żona mi podbiera do mas do placków i tortów nawet do mięs, palce lizać.

– jak przygotować > matkę drożdżową <

– jak przygotować konfiturę z skórki pomarańczy.

 

Ten wpis został opublikowany w kategorii Wina i oznaczony tagami , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

2 odpowiedzi na Wino Pomarańczowe

  1. Maksymilian pisze:

    Witam z drożdży winiarskich Tokay lub Sherry przygotowujemy matkę drożdżową i wlewamy do balona na końcu. Czyli jak woda z cukrem wystygnie, wlewamy skok z pomarańczy i dodajemy matkę drożdżowa przygotowaną z drożdży winiarskich Tokay lub Sherry, nie musimy czekać można wszystko naraz wlać i zamieszać.

  2. Wieslaw pisze:

    jak dla mnie to wydaje sie bedzie za wodniste

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *