Pyszne wino z Pomarańczy
balon 15 liter
SKŁADNIKI
- pomarańcze 6 kg
- cukier 2 kg
- woda przegotowana 6 l
- drożdże winiarskie x 1 Tokay lub Sherry
WYKONANIE
Z 6 kg pomarańczy otrzymamy mniej więcej czystego 3 litry soku, obieramy pomarańcze i starannie wyciskamy, sok cedzimy przez gazę, wodę gotujemy i dodajemy 2 kg cukru do gorącej wody mieszamy do całkowitego rozpuszczenia cukru gdy woda jest jeszcze gorąca wlewamy 3 litry czystego soku z pomarańczy, po ostygnięciu do 20-22 stopni Celsiusza dodajemy resztę pożywki mieszamy i dodajemy wcześniej przygotowaną matkę drożdżową. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 6-8 tygodni lub gdy ustanie fermentacja.
Po tym okresie staranie zlewamy wino tak aby nie zruszyć ustanego na dnie mułu, czyste wino zlewamy z powrotem do balona i odstawiamy na kilka tygodni, tak przygotowane wino butelkujemy i odstawiamy w ciemne i chłodne miejsce, po 6 miesiącach mamy pyszne wino z Pomarańczy.
Uwagi:
– pomarańcze przed wyciskaniem należy dokładnie umyć i najlepiej moczyć chwile w zimnej wodzie
– przy obieraniu należy zwrócić uwagę aby sok był czysty bez białych skórek które powodują gorycz wina
– po 6-8 tygodniu możemy ewentualnie dosłodzić wino, lub dodać więcej pomarańczowego smaku ze skórek pomarańczy które zostają robimy konfiturę oddzielamy pomarańczową skórkę od białych, białe wyrzucamy a pomarańczowe smażmy z cukrem (pasteryzujemy) i zalewamy do słoiczków, tak przygotowana konfiturę możemy dodać dla smaku do wina pomarańczowego daje rewelacyjne efekty smakowe.
– wino z pomarańczy moja żona mi podbiera do mas do placków i tortów nawet do mięs, palce lizać.
– jak przygotować > matkę drożdżową <
– jak przygotować konfiturę z skórki pomarańczy.
Witam z drożdży winiarskich Tokay lub Sherry przygotowujemy matkę drożdżową i wlewamy do balona na końcu. Czyli jak woda z cukrem wystygnie, wlewamy skok z pomarańczy i dodajemy matkę drożdżowa przygotowaną z drożdży winiarskich Tokay lub Sherry, nie musimy czekać można wszystko naraz wlać i zamieszać.
jak dla mnie to wydaje sie bedzie za wodniste