Sałata zielona z rzodkiewką

Sałata zielona z rzodkiewką

Sałata zielona lubi wiele dodatków, doskonale smakuje na słodko jak na słono. Tym razem sałata masłowa z świeżą rzodkiewką. Idealnie pasuje do mięs, drugich dań ale i na upały.

Czas przygotowania – 30 min.

SKŁADNIKI

  • sałata masłowa – 1 główka
  • rzodkiewka – 2 pęczki
  • szczypiorek – pęczek
  • ocet – 1 łyżka
  • majonez, śmietana lub jogurt naturalny
  • sól, pieprz do smaku

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Sałatę dokładnie wypłukać, każdy listek osobno. Rozłożyć na ściereczce aby ja osuszyć.

Rzodkiewkę również dokładnie umyć, i pokroić w plasterki, dodać szczyptę soli i odstawić na 15 min. aby delikatnie zmiękła i puściła sok.

Kiedy sałata będzie sucha pokroić ja w paseczki lub porwać rękoma, dodać odciśniętą w dłoniach lub na sitku rzodkiewkę, dodać ocet (może być jabłkowy), pokrojony drobno szczypiorek. Na koniec doprawić solą i pieprzem, dodać śmietanę lub jogurt naturalny ok. 2 łyżki, wszystko dokładnie wymieszać i gotowe.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Surówki i oznaczony tagami , , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *