Sałata zielona lubi wiele dodatków, doskonale smakuje na słodko jak na słono. Tym razem sałata masłowa z świeżą rzodkiewką. Idealnie pasuje do mięs, drugich dań ale i na upały.
Czas przygotowania – 30 min.
SKŁADNIKI
- sałata masłowa – 1 główka
- rzodkiewka – 2 pęczki
- szczypiorek – pęczek
- ocet – 1 łyżka
- majonez, śmietana lub jogurt naturalny
- sól, pieprz do smaku
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Sałatę dokładnie wypłukać, każdy listek osobno. Rozłożyć na ściereczce aby ja osuszyć.
Rzodkiewkę również dokładnie umyć, i pokroić w plasterki, dodać szczyptę soli i odstawić na 15 min. aby delikatnie zmiękła i puściła sok.
Kiedy sałata będzie sucha pokroić ja w paseczki lub porwać rękoma, dodać odciśniętą w dłoniach lub na sitku rzodkiewkę, dodać ocet (może być jabłkowy), pokrojony drobno szczypiorek. Na koniec doprawić solą i pieprzem, dodać śmietanę lub jogurt naturalny ok. 2 łyżki, wszystko dokładnie wymieszać i gotowe.