Sałata ta to połączenie rukoli, słodkiego jabłka, selera korzeniowego i orzechów włoskich.
Czas przygotowania – 20 min.
Składniki
- rukola – 2 garście
- orzechy włoskie – 1 duża garść
- seler korzeniowy – 1/2 korzenia
- jabłko – 1 sztuka
- sól, pieprz – do smaku
- sok z cytryny – 1 cytryna
- rodzynki – 100 g
- jogurt naturalny
- majonez gotowy
Sposób przygotowania
Rukolę wypłukać i osuszyć.
Rodzynki zalać wrzątkiem i odstawić na 10 min., następnie odsączyć na sicie.
Selera obrać, zetrzeć na tarce na grubych oczkach i skropić połową soku z cytryny.
Jabłko obrać, wypłukać, pokroić na cienkie półplasterki i skropić drugą połowa soku z cytryny.
Orzechy pokroić nożem na mniejsze części i przyrumienić na patelni.
Wszystkie składniki połączyć, doprawić solą, pieprzem i dodać jogurt naturalny połączony z 1 łyżką majonezu.