Sałata Waldorf

Sałata WaldorfSałata ta to połączenie rukoli, słodkiego jabłka, selera korzeniowego i orzechów włoskich.

Czas przygotowania – 20 min.

Składniki

  • rukola – 2 garście
  • orzechy włoskie – 1 duża garść
  • seler korzeniowy – 1/2 korzenia
  •  jabłko – 1 sztuka
  • sól, pieprz – do smaku
  • sok z cytryny – 1 cytryna
  • rodzynki – 100 g
  • jogurt naturalny
  • majonez gotowy

Sposób przygotowania

Rukolę wypłukać i osuszyć.

Rodzynki zalać wrzątkiem i odstawić na 10 min., następnie odsączyć na sicie.

Selera obrać, zetrzeć na tarce na grubych oczkach i skropić połową soku z cytryny.

Jabłko obrać, wypłukać, pokroić na cienkie półplasterki i skropić drugą połowa soku z cytryny.

Orzechy pokroić nożem na mniejsze części i przyrumienić na patelni.

Wszystkie składniki połączyć, doprawić solą, pieprzem i dodać jogurt naturalny połączony z 1 łyżką majonezu.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Sałatki i oznaczony tagami , , , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *