Surówka z selera naciowego

surowka z selera naciowego

Połączenie smaków sałaty pekińskiej z selerem naciowym, ogórkiem, jabłkiem i cebulą. Surówka nadająca się do mięs, dań obiadowych.

SKŁADNIKI

  • seler naciowy – 4 łodygi
  • kapusta pekińska – 1/2 główki
  • jabłko – 1 sztuka
  • cebula czerwona – 1 sztuka
  • ogórek świeży – 1 sztuka
  • sól, pieprz do smaku

Sos

  • jogurt grecki – 4 łyżki
  • sos koperkowy gotowy – 1 łyżeczka

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Kapustę pekińską obrać z wierzchnich liści, pokroić w cienkie paseczki i nasolić szczyptą soli odstawić na 30 min.

Selera dokładnie wypłukać, osuszyć, ogórka obrać i warzywa pokroić w cieniutkie plasterki, posolić szczyptą soli, pomieszać i odstawić na 30 min.

Po tym czasie jeżeli warzywa puściły sok, należy je odcisnąć, przełożyć do miski, salaterki dodać pokrojone w kostkę cebule i jabłko.

Całość pomieszać, doprawić solą i pieprzem (uwaga z solą ponieważ warzywa był wcześniej solone).

Dodać sos i wymieszać.

surowka z selera naciowego

Ten wpis został opublikowany w kategorii Surówki i oznaczony tagami , , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *