Połączenie smaków sałaty pekińskiej z selerem naciowym, ogórkiem, jabłkiem i cebulą. Surówka nadająca się do mięs, dań obiadowych.
SKŁADNIKI
- seler naciowy – 4 łodygi
- kapusta pekińska – 1/2 główki
- jabłko – 1 sztuka
- cebula czerwona – 1 sztuka
- ogórek świeży – 1 sztuka
- sól, pieprz do smaku
Sos
- jogurt grecki – 4 łyżki
- sos koperkowy gotowy – 1 łyżeczka
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Kapustę pekińską obrać z wierzchnich liści, pokroić w cienkie paseczki i nasolić szczyptą soli odstawić na 30 min.
Selera dokładnie wypłukać, osuszyć, ogórka obrać i warzywa pokroić w cieniutkie plasterki, posolić szczyptą soli, pomieszać i odstawić na 30 min.
Po tym czasie jeżeli warzywa puściły sok, należy je odcisnąć, przełożyć do miski, salaterki dodać pokrojone w kostkę cebule i jabłko.
Całość pomieszać, doprawić solą i pieprzem (uwaga z solą ponieważ warzywa był wcześniej solone).
Dodać sos i wymieszać.