Sałata warstwowa z porem

sałata warstwowa z porem

SKŁADNIKI

  • por – 2 pory
  • kukurydza – 1 puszka
  • groszek – 1 puszka
  • cebula czerwona – 1 sztuka
  • ogórek kiszony – 6 sztuk
  • jajka – 4 sztuki
  • ser żółty – 150 g

Majonez

  • śmietana18% – 250 ml
  • majonez – 2 łyżki
  • musztarda – 1 łyżeczka
  • sól, pieprz do smaku

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Pora obrać z wierzchnich liści, następnie pokroić go w plasterki lub półplasterki w zależności jak jest duży. Następnie pora przełożyć do garnka zalać wrzątkiem, przykryć pokrywką i pozostawić na 15-20 min. aż zmięknie. Następnie pory przełożyć na durszlak aby obciekły z nadmiaru wody lub odcisnąć w rekach.

Jajka ugotować na twardo, obrać z łupki i zetrzeć na tarce na grubych oczkach.

Groszek, kukurydzę odsączyć.

Cebule pokroić w kosteczkę, ogórki zetrzeć na tarce na grubych oczkach i odcisnąć z nadmiary soku.

Wszystkie składniki majonezu połączyć do uzyskania jednolitej konsystencji, pamiętać aby dodać sól i pieprz ponieważ warstwy sałaty nie były doprawiane.

Wszystkie składniki ułożyć warstwami w salaterce, zalać całość majonezem i zetrzeć na wierzch ser żółty.

sałata z porem

Ten wpis został opublikowany w kategorii Sałatki i oznaczony tagami , , , , , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *