SKŁADNIKI
- por – 2 pory
- kukurydza – 1 puszka
- groszek – 1 puszka
- cebula czerwona – 1 sztuka
- ogórek kiszony – 6 sztuk
- jajka – 4 sztuki
- ser żółty – 150 g
Majonez
- śmietana18% – 250 ml
- majonez – 2 łyżki
- musztarda – 1 łyżeczka
- sól, pieprz do smaku
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Pora obrać z wierzchnich liści, następnie pokroić go w plasterki lub półplasterki w zależności jak jest duży. Następnie pora przełożyć do garnka zalać wrzątkiem, przykryć pokrywką i pozostawić na 15-20 min. aż zmięknie. Następnie pory przełożyć na durszlak aby obciekły z nadmiaru wody lub odcisnąć w rekach.
Jajka ugotować na twardo, obrać z łupki i zetrzeć na tarce na grubych oczkach.
Groszek, kukurydzę odsączyć.
Cebule pokroić w kosteczkę, ogórki zetrzeć na tarce na grubych oczkach i odcisnąć z nadmiary soku.
Wszystkie składniki majonezu połączyć do uzyskania jednolitej konsystencji, pamiętać aby dodać sól i pieprz ponieważ warstwy sałaty nie były doprawiane.
Wszystkie składniki ułożyć warstwami w salaterce, zalać całość majonezem i zetrzeć na wierzch ser żółty.