Racuchy z bananami

Racuchy z bananami

Bardzo często przygotowuje tego typu placuszki dodając różne dodatki, bakalie, świeże sezonowe owoce ponieważ dzieciaki za nimi przepadają. Są to szybkie w przygotowaniu placuszki z dodatkiem sody, zrobione na zsiadłym mleku, jest najlepsze ale można też użyć mleka czy wody w wersji bardziej light.

Czas przygotowania –  30 min.

Składniki

  • mąka pszenna – 2-2,5 szklanki
  • zsiadłe mleko – 1 szklanka
  • cukier waniliowy – 1 opakowanie
  • jajka – 2 sztuki
  • cukier – 4 łyżki
  • soda oczyszczona – 1/2 łyżeczki
  • banany – 2-4 sztuki
  • sok z cytryny – ok. 2-3 łyżki
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania

Wszystkie składniki umieścić w większym naczyniu i dokładnie ze sobą wymieszać, tak aby powstało gęste ciasto i nie było grudek mąki (najlepiej użyć miksera). Jeżeli będzie za luźne wówczas dodać mąki.

Na koniec dodać pokrojone w plasterki lub grubszą kostkę banany i delikatnie wmieszać w ciasto. wcześniej można je delikatnie skropić sokiem z cytryny.

Na rozgrzany olej formować łyżką placuszki i piec z obu stron na złoty kolor.

Po upieczeniu przełożyć na ręcznik papierowy aby obciekły z nadmiaru tłuszczu, przełożyć na półmisek.

Wierzch można posypać cukrem pudrem.

Racuchy z bananami

Ten wpis został opublikowany w kategorii Na Słodko i oznaczony tagami , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *