Bardzo często przygotowuje tego typu placuszki dodając różne dodatki, bakalie, świeże sezonowe owoce ponieważ dzieciaki za nimi przepadają. Są to szybkie w przygotowaniu placuszki z dodatkiem sody, zrobione na zsiadłym mleku, jest najlepsze ale można też użyć mleka czy wody w wersji bardziej light.
Czas przygotowania – 30 min.
Składniki
- mąka pszenna – 2-2,5 szklanki
- zsiadłe mleko – 1 szklanka
- cukier waniliowy – 1 opakowanie
- jajka – 2 sztuki
- cukier – 4 łyżki
- soda oczyszczona – 1/2 łyżeczki
- banany – 2-4 sztuki
- sok z cytryny – ok. 2-3 łyżki
- olej do smażenia
Sposób przygotowania
Wszystkie składniki umieścić w większym naczyniu i dokładnie ze sobą wymieszać, tak aby powstało gęste ciasto i nie było grudek mąki (najlepiej użyć miksera). Jeżeli będzie za luźne wówczas dodać mąki.
Na koniec dodać pokrojone w plasterki lub grubszą kostkę banany i delikatnie wmieszać w ciasto. wcześniej można je delikatnie skropić sokiem z cytryny.
Na rozgrzany olej formować łyżką placuszki i piec z obu stron na złoty kolor.
Po upieczeniu przełożyć na ręcznik papierowy aby obciekły z nadmiaru tłuszczu, przełożyć na półmisek.
Wierzch można posypać cukrem pudrem.