Nalewka malinowa

Nalewka malinowa

Sezon malin rozpoczęty. Pora spróbować zrobić nalewkę malinową.

Nalewka malinowa jest doskonała przy przeziębieniach.

SKŁADNIKI

  • maliny – 1,5 kg
  • wódka 45% – 1 litr
  • spirytus 95% – 200 ml
  • cukier – 400 g
  • woda – do uzupełnienia

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Dojrzałe maliny zalać wódką i spirytusem, postawić w ciepłym miejscu na 5- 6 dni, codziennie potrząsając słojem.

Po tym czasie zlać nalew zasypać owoce cukrem i odstawić słój w ciepłe, nasłonecznione miejsce, aby maliny puściły sok. Po 2-3 tygodniach zlać sok owoce odcisnąć.

Połączyć nalew z sokiem, przelać nalew z sokiem do butelek i odstawić na 2-3 miesiące w ciemne chłodne miejsce.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Nalewki i oznaczony tagami , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *