Z okazji Walentynek coś w kształcie serca. Muffinki cytrynowe z marmoladą w środku. Bardzo łatwe do przygotowania.
SKŁADNIKI
- mąka pszenna – 300 g
- proszek do pieczenia – 1,5 łyżeczki
- cukier puder – 130 g
- maślanka – 185 ml
- skórka z 1 cytryny
- sok z połowy cytryny
- jajka – 2 sztuki
- masło – 100 g
- szczypta soli
Lukier
- cukier puder – 250-300 g
- sok z cytryny – 3 łyżki
- ciepła woda – 3 łyżki
- barwnik spożywczy czerwony
Dodatkowo
- marmolada, nutella – 12 łyżeczek
- lub kostki czekolady – 12 sztuk
- błyszczący cukier do dekoracji
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Z tej porcji wyszło 12 sztuk.
Masło roztopić i przestudzić.
Do jednej miski odmierzyć wszystkie suche składniki.
Do drugiej miski odmierzyć wszystkie składniki mokre.
Wszystkie składniki w miskach wymieszać, następnie mokre składniki przelać do suchych i wszystko dokładnie wymieszać.
Papilotki ułożyć w formie na muffinki i nałożyć do nich po 1 łyżce ciasta, następnie dodać łyżeczkę marmolady, nutelli lub kostkę czekolady i uzupełnić ciasta do 3/4 wysokości papilotki
Piec do uzyskania suchego patyczka około 20-30 min.
Po upieczeniu muffinki wystudzić i następnie przygotować lukier.
Lukier
Sok z cytryny wycisnąć i przecedzić przez sitko, dodać ciepłą wodę ale nie wrzącą i stopniowo dodawać cukier puder dokładnie mieszając. Jeżeli lukier będzie za rzadki wówczas dodać cukru pudru. Na koniec dodać barwnik ( ja dodałam czerwony- szczyptę) i udekorować muffinki.