Oponki

 Oponki to kompozycja składników tj: mąki, sera białego, jajek, drożdży sprawią, iż przypomnimy sobie smaki z dzieciństwa. Są to mięciutkie ciasteczka z dziurką pieczone na tłuszczu.

oponki

Oponki z serem to doskonały przysmak z dzieciństwa. W smaku podobne do pączków, nie czuć smaku sera. Oponki te są doskonałe do spożycia w dniu wypieku, na drugi dzień już tak nie smakują. Można je wówczas podgrzać w mikrofali, ale w smaku nie będą jak świeże. Robi się je bardzo szybko.

    Czas przygotowania – 40 min.

SKŁADNIKI

  • mąka – 1/2 kg
  • ser biały – 1/2 kg
  • jajka – 4 sztuki
  • margaryna – 15 dag
  • spirytus – 2 łyżki
  • sól – 1/4 łyżeczki
  • cukier waniliowy – 1 opakowanie
  • drożdże świeże – 5 dag
  • śmietana – 2 łyżki
  • cukier kryształ – 3 łyżki
  • olej do smażenia
  • cukier puder

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Do miseczki lub kubka wsypać cukier, cukier waniliowy, dodać śmietanę i drożdże, wszystko razem połączyć i odstawić na 15 min. do wyrośnięcia.

Na stolnicę przesiać mąkę, przepuścić przez praskę ser biały, dodać 4 jajka, margarynę, sól, spirytus i rozczyn z drożdży. Wszystko razem posiekać nożem i wyrobić na jednolite ciasto.

Następnie ciasto rozwałkować, w razie potrzeby podsypać delikatnie mąką, wykrawać od szklanki lub literatki kółka, w  środku z małą dziurką. Ciastka układać na desce, odczekać około 15 minut aż troszkę urosną.

Wrzucać oponki delikatnie na rozgrzany olej ( bardzo wygodnie smażyć w frytkownicy, oczywiście na zmienionym oleju, nie może być to olej z frytek tylko świeży) i pieczemy na złoty kolor.

Wykładamy na półmisek wyłożony ręcznikiem papierowym, aby wsiąkną tłuszcz. Następnie przekładamy na talerz i posypujemy cukrem pudrem.

oponki1 oponki2[purerecipe]

Related Posts

Add Comment