Dżem z malin

Dżem z malin

Skusiłam się w tym roku na przygotowanie kilku słoiczków dżemu malinowego. Maliny zaczynają się kończyć, jesień idzie wielkimi krokami, więc warto zaopatrzyć swoją spiżarnie w drogocenne witaminy ponieważ maliny pyszne i zdrowe pod każdą postacią.

    Czas przygotowania – 60 min.

Składniki

  • maliny – 1 kg
  • cukier – 600 g

Sposób przygotowania

Maliny przełożyć do rondla, podlać 2-4 łyżkami wody i rozgotować, następnie delikatnie przestudzić.

Maliny przetrzeć przez sitko w celu usunięcia pestek.

Oczyszczony dżem gotować na bardzo wolnym ogniu, aż odparuje nadmierna ilość płynu.

Pod koniec gotowania dodać cukier i jeszcze chwilkę pogotować.Dżem jest gotowy jak zrobi się gęsty.

Gotowy dżem przełożyć do słoików i pasteryzować ok. 15 min. od momentu wrzenia.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Przetwory i oznaczony tagami , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *