Skusiłam się w tym roku na przygotowanie kilku słoiczków dżemu malinowego. Maliny zaczynają się kończyć, jesień idzie wielkimi krokami, więc warto zaopatrzyć swoją spiżarnie w drogocenne witaminy ponieważ maliny pyszne i zdrowe pod każdą postacią.
Czas przygotowania – 60 min.
Składniki
- maliny – 1 kg
- cukier – 600 g
Sposób przygotowania
Maliny przełożyć do rondla, podlać 2-4 łyżkami wody i rozgotować, następnie delikatnie przestudzić.
Maliny przetrzeć przez sitko w celu usunięcia pestek.
Oczyszczony dżem gotować na bardzo wolnym ogniu, aż odparuje nadmierna ilość płynu.
Pod koniec gotowania dodać cukier i jeszcze chwilkę pogotować.Dżem jest gotowy jak zrobi się gęsty.
Gotowy dżem przełożyć do słoików i pasteryzować ok. 15 min. od momentu wrzenia.