Placek z jabłkami- Niebo w gębie

Delikatny biszkopt, kremowa masa budyniow-orzechowa i jabłka przyprawią o zawrót głowy. Odpowiednio dobrane składniki niewiele wkładu pracy ale wielki efekt.

niebowgebie

Jest sobota, przyszła chęć coś upiec, ale co? Niebo w gębie, szybki sposób na coś słodkiego, jest to placek, który można przyrządzić ze składników, które są pod ręką.

Czas przygotowania – 80 min.

SKŁADNIKI

Biszkopt jasny

  • mąka pszenna – 1 szklanka
  • cukier kryształ – 1 szklanka
  • jajka – 6 sztuk
  • proszek do pieczenia – 1 łyżeczka

Masa jabłkowa

  • konfitura z jabłek (jabłka smażone z cukrem) – 2 litrowe słoiki
  • galaretka – 3 opakowania (dowolny smak- u mnie truskawkowe)
  • cukier – 1/4 szklanki

Masa budyniowo- orzechowa

  • masło 82 % – 1 kostka
  • orzechy mielone – 1 szklanka
  • cukier kryształ – 3/4 szklanki
  • jajka – 2 sztuki
  • mąka pszenna – 2 łyżki
  • budyń waniliowy lub śmietankowy – 1 opakowanie
  • mleko – 0,5 litra
  • spirytus, wódka

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Biszkopt:

Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę mikserem lub trzepaczkom, dodać cukier i ubić następnie dodać żółtka, ubić, kolejno dodać przesiana mąkę z proszkiem. Wszystko razem wymieszać mikserem. Wylać na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia i piec aż biszkopt odejdzie od brzegów blaszki (ok.30-40 min).

Masa jabłkowa

Dwa słoiki jabłek przełożyć do garnka, chwilkę zagotować, trzeba uważać żeby się nie przypaliły, po chwili dodać cukier i dobrze wymieszać aby się rozpuścił, ciągle trzymając jabłka na wolnym ogniu. Jeżeli cukier się rozpuścił wówczas jabłka ściągnąć z ognia i wsypać galaretki, dokładnie wymieszać w celu ich rozpuszczenia. Następnie odstawić jabłka aby stężały.

Masa budyniowo – orzechowa

Do wysokiego garnka wlewamy mleko, wbijamy jajka, wsypujemy cukier, mąki wszystko dokładnie mieszamy na jednolita masę, następnie zagotowujemy na wolnym ogniu ciągle mieszając. Masa lubi się przypalać. Jeżeli zacznie się delikatnie ścinać wówczas należy energicznie mieszać aby nie powstały grudki. Jeżeli będzie gęsta, ściągamy z ognia przelewamy na talerz lub salaterkę i studzimy.

Jeżeli jabłka już troszkę stężały, wykładamy je na biszkopt, odstawiamy w zimne miejsce, najlepiej do lodówki aby całkowicie się zsiadły. Wówczas możemy ucierać masło z przestudzonym budyniem. Orzechy zalewamy kilkoma łyżkami wrzącego mleka, mieszamy i odstawiamy do przestygnięcia. Orzechy muszą całkowicie nasiąknąć mlekiem.

Masło rozcieramy mikserem na pulchną masę, następnie powoli po łyżce dodajemy budyń i ucieramy. Na koniec dodajemy pół małego kieliszka spirytusu (do smaku). Masę układamy na jabłkach. Wierzch posypujemy starta czekoladą.

niebowgebie1

Ten wpis został opublikowany w kategorii Ciasta i oznaczony tagami , , , , , , , , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *