Do zalewy można dodać każdy rodzaj musztardy, wedle uznania i smaku.
Delikatne, chrupiące ogórki, to kolejny przepis na sezonowe warzywa. Ogórki takie to świetny dodatek do sałat, przystawek, dań obiadowych.
SKŁADNIKI
- Ogórki gruntowe – 3 kg
Zalewa
- woda – 1 litr
- ocet 10% – 0,5 szklanki
- cukier kryształ – 1 szklanka
- sól – 3 płaskie łyżeczki
- musztarda – 5 łyżeczek
- ziele angielskie – 4-6 ziarenek
- liść laurowy – 4-6 listków
- gorczyca biała – 2 łyżeczki
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Ogórki umyć, dobrze aby 1 godzinę wcześniej po leżakowały w zimnej wodzie, wówczas będą chrupiące.
Pokroić ogórki na pikle, wedle uznania, można również w plasterki.
Słoiki dokładnie umyć, i nałożyć do nich ogórki, tak aby było jak najmniej wolnych przestrzeni.
Jeżeli mamy ogórki grube z dużymi gniazdami nasiennymi, wówczas należy gniazda wyciąć.
Ugotować zalewę według podanych składników, przecedzić ją i zalać ogórki w słoikach.
Słoiki szczelnie pozakręcać i pasteryzować ok. 10 min.