Ogórki w musztardzie

Do zalewy można dodać każdy rodzaj musztardy, wedle uznania i smaku.

ogorkiwmusztardzie

Delikatne, chrupiące ogórki, to kolejny przepis na sezonowe warzywa. Ogórki takie to świetny dodatek do sałat, przystawek, dań obiadowych.

SKŁADNIKI

  • Ogórki gruntowe – 3 kg

Zalewa

  • woda – 1 litr
  • ocet 10% – 0,5 szklanki
  • cukier kryształ – 1 szklanka
  • sól – 3 płaskie łyżeczki
  • musztarda – 5 łyżeczek
  • ziele angielskie – 4-6 ziarenek
  • liść laurowy – 4-6 listków
  • gorczyca biała – 2 łyżeczki

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Ogórki umyć, dobrze aby 1 godzinę wcześniej po leżakowały w zimnej wodzie, wówczas będą chrupiące.

Pokroić ogórki na pikle, wedle uznania, można również w plasterki.

Słoiki dokładnie umyć, i nałożyć do nich ogórki, tak aby było jak najmniej wolnych przestrzeni.

Jeżeli mamy ogórki grube z dużymi gniazdami nasiennymi, wówczas należy gniazda wyciąć.

Ugotować zalewę według podanych składników, przecedzić ją i zalać ogórki w słoikach.

Słoiki szczelnie pozakręcać i pasteryzować ok. 10 min.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Przetwory i oznaczony tagami , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *