Polewa kakaowa

polewa kakaowa przygotowanie polewa kakaowa

Domowa polewa zrobiona z margaryny, cukru i kakaa. Doskonała do dekoracji ciast, deserów.

    Czas przygotowania – 15 min.

SKŁADNIKI

  • margaryna – 125 g
  • cukier kryształ – 3/4 szklanki
  •  mleko lub woda – 4 łyżki
  • kakao – 3-4 łyżki

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

W rondelku roztopić margarynę, dodać cukier i mleko (można dodać również wodę ale mleko jest lepsze) doprowadzić całość do wrzenia tak aby składniki się rozpuściły i powstała jednolita konsystencja. Na koniec dodać kakao 3-4 łyżki, dostosować do rodzaju kakaa (kakao są różne, jaśniejsze ciemniejsze, polewa ma być dość ciemna). Kakao dokładnie rozmieszać aby nie zrobiły się grudki. Polewę zdjąć z ognia i przestudzić.

Dekorować  wystudzoną polewą.

Related Posts

Add Comment