Sezon ogórkowy w pełni, więc kolejny pomysł, sposób na przetwory z ogórków. Ogórki curry a nawet pikle curry, delikatne a zarazem pikantne. Doskonałe do kanapek, surówek, dań.
SKŁADNIKI
- ogórki gruntowe – 2 kg
Zalewa
- woda – 2 szklanki
- ocet 10% – 1 szklanka
- cukier kryształ – 1 szklanka
- sól – 2 łyżeczki
- pieprz czarny mielony – 1 łyżeczka
- słodka papryka – 1 łyżeczka
- przyprawa curry – 1 łyżeczka
- gorczyca – 1 łyżeczka
- cebula – 2 sztuki
- koper
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Ogórki dokładnie umyć, dobrze jest aby poleżakowały w zimnej wodzie około 1 godziny przed nałożeniem do słoików, wówczas będą chrupkie.
Ogórki z łupka pokroić na czwórki, ósemki w zależności jak duży jest ogórek.
Z podanych składników ugotować zalewę.
Na dno dokładnie umytych słoików nałożyć pokrojony koper, mogą być to również łodygi i cebulę.
Następnie ułożyć pikle w słoiku, tak aby jak najmniej było wolnych przestrzeni.
Całość zalać zalewą, nie musi być gorąca.
Słoiki szczelnie zakręcić i pasteryzować 10 min.