Ogórki curry

ogorkicurry2

Sezon ogórkowy w pełni, więc kolejny pomysł, sposób na przetwory z ogórków. Ogórki curry a nawet pikle curry, delikatne a zarazem pikantne. Doskonałe do kanapek, surówek, dań.

SKŁADNIKI

  • ogórki gruntowe – 2 kg

Zalewa

  • woda – 2 szklanki
  • ocet 10% – 1 szklanka
  • cukier kryształ – 1 szklanka
  • sól – 2 łyżeczki
  • pieprz czarny mielony – 1 łyżeczka
  • słodka papryka – 1 łyżeczka
  • przyprawa curry – 1 łyżeczka
  • gorczyca – 1 łyżeczka
  • cebula – 2 sztuki
  • koper

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Ogórki dokładnie umyć, dobrze jest aby poleżakowały w zimnej wodzie około 1 godziny przed nałożeniem do słoików, wówczas będą chrupkie.

Ogórki z łupka pokroić na czwórki, ósemki w zależności jak duży jest ogórek.

Z podanych składników ugotować zalewę.

Na dno dokładnie umytych słoików nałożyć pokrojony koper, mogą być to również łodygi i cebulę.

Następnie ułożyć pikle w słoiku, tak aby jak najmniej było wolnych przestrzeni.

Całość zalać zalewą, nie musi być gorąca.

Słoiki szczelnie zakręcić i pasteryzować 10 min.

ogorkicurry

Ten wpis został opublikowany w kategorii Przetwory i oznaczony tagami , , , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *