Tort z mm-sami

Tort z mm-sami
Szczerze mówiąc miało wyjść co innego ale wyszło inaczej, bardziej kolorowo. Można powiedzieć taki kolorowy torcik dla dzieci z galaretką i  kremową masą budyniową. Na wierzchu bardzo dużo mm-sów.

    Czas przygotowania –  120 min.

Składniki

    Biszkopt

  •  jajka – 10 sztuk
  • mąka – 2 x 3/4 szklanki
  • cukier – 2 x 3/4 szklanki
  • proszek do pieczenia – 2x 3/4 łyżeczki   

Galaretka z brzoskwiniami

  • galaretka brzoskwiniowa – 2 sztuki
  • brzoskwinie – 1 puszka

Masa budyniowa

  • mleko – 0,75 litra
  • cukier – 1/2 szklanki
  • budyń śmietankowy – 2 opakowania
  • jajka – 2 sztuki
  • cukier waniliowy – 1 opakowanie
  • mąka pszenna – 1 łyżka

Dodatkowo

  • kolorowe cukierki mm
  • rurki

Sposób przygotowania

Biszkopt -duża blaszka

Składników napisane jest po dwa razy, ponieważ ja ubijam dwa biszkopty osobno, na dwie blaszki. Można ubić w jednej misce i później podzielić ciasto na dwie blaszki.

Do miski oddzielić białko od żółtka, białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i ubijać, aż piana będzie sztywna, następnie dodać żółtka i też ubijać, na koniec dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Biszkopty przełożyć na blaszki wyłożone papierem do pieczenia.  Piec około 30-40 min. w temp. swojego piekarnika.

Galaretka z brzoskwiniami.

Następnie rozpuścić dwie galaretki brzoskwiniowe według przepisu i dodać do ciepłej galaretki brzoskwinie pokrojone w drobną kosteczkę. Dokładnie wymieszać galaretkę z brzoskwiniami i odstawić żeby stężała. Kiedy biszkopt ostygnie i brzoskwinie zaczną tężec należy je wylać na jeden biszkopt i przyłożyć drugim.

Odstawić do całkowitego stężenia.

Złożone biszkopty galaretką przeciąć równo na pół.

Masa budyniowa

Mleko podzielić na połowę. Jeden garnek z mlekiem postawić na ogniu żeby mleko się zagotowało, drugą połowę mleka dokładnie wymieszać z mąką, budyniem, jajkami, cukrem, cukrem waniliowym, aż powstanie budyń (użyć miksera).  Powstałą masę wlać do gotującego się mleka, ciągle mieszając doprowadzić do ponownego zagotowania. Trzeba ciągle mieszać żeby nie powstały grudki i budyń się nie przypalił. Wystudzić i utrzeć z  masłem.

Masą budyniową połączyć przecięte biszkopty z galaretkami. Troszkę masy zostawić i obtoczyć torcik w koło, następnie ułożyć wokół rurki.

Na wierzchu ułożyć kolorowe cukierki „mm”.

Tort z mm-samiTort z mm-sami

Ten wpis został opublikowany w kategorii Tradycyjne i oznaczony tagami , , , , , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *