Szczerze mówiąc miało wyjść co innego ale wyszło inaczej, bardziej kolorowo. Można powiedzieć taki kolorowy torcik dla dzieci z galaretką i kremową masą budyniową. Na wierzchu bardzo dużo mm-sów.
Czas przygotowania – 120 min.
Składniki
Biszkopt
- jajka – 10 sztuk
- mąka – 2 x 3/4 szklanki
- cukier – 2 x 3/4 szklanki
- proszek do pieczenia – 2x 3/4 łyżeczki
Galaretka z brzoskwiniami
- galaretka brzoskwiniowa – 2 sztuki
- brzoskwinie – 1 puszka
Masa budyniowa
- mleko – 0,75 litra
- cukier – 1/2 szklanki
- budyń śmietankowy – 2 opakowania
- jajka – 2 sztuki
- cukier waniliowy – 1 opakowanie
- mąka pszenna – 1 łyżka
Dodatkowo
- kolorowe cukierki mm
- rurki
Sposób przygotowania
Biszkopt -duża blaszka
Składników napisane jest po dwa razy, ponieważ ja ubijam dwa biszkopty osobno, na dwie blaszki. Można ubić w jednej misce i później podzielić ciasto na dwie blaszki.
Do miski oddzielić białko od żółtka, białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i ubijać, aż piana będzie sztywna, następnie dodać żółtka i też ubijać, na koniec dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Biszkopty przełożyć na blaszki wyłożone papierem do pieczenia. Piec około 30-40 min. w temp. swojego piekarnika.
Galaretka z brzoskwiniami.
Następnie rozpuścić dwie galaretki brzoskwiniowe według przepisu i dodać do ciepłej galaretki brzoskwinie pokrojone w drobną kosteczkę. Dokładnie wymieszać galaretkę z brzoskwiniami i odstawić żeby stężała. Kiedy biszkopt ostygnie i brzoskwinie zaczną tężec należy je wylać na jeden biszkopt i przyłożyć drugim.
Odstawić do całkowitego stężenia.
Złożone biszkopty galaretką przeciąć równo na pół.
Masa budyniowa
Mleko podzielić na połowę. Jeden garnek z mlekiem postawić na ogniu żeby mleko się zagotowało, drugą połowę mleka dokładnie wymieszać z mąką, budyniem, jajkami, cukrem, cukrem waniliowym, aż powstanie budyń (użyć miksera). Powstałą masę wlać do gotującego się mleka, ciągle mieszając doprowadzić do ponownego zagotowania. Trzeba ciągle mieszać żeby nie powstały grudki i budyń się nie przypalił. Wystudzić i utrzeć z masłem.
Masą budyniową połączyć przecięte biszkopty z galaretkami. Troszkę masy zostawić i obtoczyć torcik w koło, następnie ułożyć wokół rurki.
Na wierzchu ułożyć kolorowe cukierki „mm”.