Pana cotta jagodowo-cytrynowa

Pana cotta jagodowo-cytrynowa

Nigdy nie śpieszyłam się do zrobienia deseru pana cotta, jednak po pierwszym razie często będę do niego wracać. Delikatny, lekki deser do przygotowania na wiele różnych sposobów, z różnymi dodatkami. Doskonały na upalne dni.

Czas przygotowania – 40 min.

Składniki

  • śmietana 30% – 1 szklanka
  • mleko 2 % – 1 szklanka
  • cukier – 1/2 szklanki + 2 łyżki
  • żelatyna – 3 łyżeczki +2 łyżeczki
  • jagody – ok. 2 szklanki
  • sok z połowy cytryny

Sposób przygotowania

3 łyżeczki żelatyny namoczyć w 3 łyżkach wody, odstawić na kilka min. jak również 2 łyżeczki żelatyny również osobno namoczyć.

Jagody przełożyć do garnka, dodać ok. 3 łyżki wody, cukier (cukru dodać do smaku) i zagotować tak aby delikatnie jagody się rozpadły. Zdjąć je z ognia i dodać do nich wcześniej namoczoną żelatynę (2 łyżeczki) i dokładnie rozmieszać. Jagody przelać do foremek i odstawić do zastygnięcia.

Do rondelka wlać mleko, śmietanę dodać cukier i sok z cytryny doprowadzić do wrzenia, pamiętać aby od czasu do czasu całość wymieszać najlepiej rózgom. Kiedy śmietanka się zagotuje, zdjąć rondelek z ognia i dodać żelatynę, dokładnie ją rozmieszać z gorącą śmietanką. Rondelek odstawić do delikatnego ostygnięcia. Kiedy pianka ostygnie przelać ją do foremek z jagodami, wstawić do lodówki na kilka godzin lub całą noc aby całkowicie stężała.

Pana cotta jagodowo-cytrynowe można podać ze świeżymi jagodami.

Pana cotta borówkowo-cytrynowa

Related Posts

Add Comment