Zupa owocowa z jabłek, doskonała na upalne dniu dla dzieci i dorosłych. Bardzo ja lubiłam jak byłam mała, wtedy robiła mi ją babcia. Do tej zupki najlepiej wykorzystać jabłka słodkie, ponieważ zupa jest bardziej aromatyczna.
Czas przygotowania – 30 min.
SKŁADNIKI
- jabłka – 0,5 kg
- woda – 1,5-2 litry
- cukier kryształ – do smaku
- mąka pszenna – 2 łyżki
- śmietanka 12% – 0,5 szklanki
- cynamon – do smaku
- grzanki
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Wodę zagotować.
Jabłka obrać, pokroić w kostkę i wrzucić do gotującej się wody. Pogotować około 15 min., aż jabłka puszczą sok. Dodać cukier i cynamon do smaku i zagotować całość.
Do szklanki nalać wody (ok. 1/2 szklanki) dodać mąkę pszenną i dokładnie wymieszać. Całość przecedzić przez sitko i przecedzony płyn dodać do gotującego się kompociku z jabłek.
Woda z jabłkami musi wrzeć, należy przy wlewaniu mąki cały czas mieszać aby nie powstały grudki.
Zupkę pogotować jeszcze około 5-10 min aby delikatnie zgęstniała i zdjąć z ognia.
Na koniec dodać śmietanę.
Zupkę można podawać z grzankami, ryżem, makaronem i ziemniakami, do wyboru.
Ja lubię z grzankami, jednak tym razem grzanki przyrządziłam w nietypowy sposób. Otóż wykorzystałam palące słońce i ususzyłam kosteczki bułki na słońcu. Różnica jest taka, iż grzanki ze słońca nie mają złocistego koloru tylko są białe.