Nigdy nie próbowałam ogórków w takim wydaniu, na ostro – ogórki kiszone z chili. Przepis powstał ze względu na duży urodzaj papryki chili na działce.
Oczywiście smak sami możemy wybrać czy będą ogórki lekko pikantne czy bardzo ostre. Na słoik litrowy dałam ok. 1,5 papryczki chili, odstawiam słoiki na około 2-4 tygodni aby dokładnie ukisły.
Czas przygotowania – 15 min.
Składniki
- ogórki
- papryczka chili
- koper (kwiatostany)
- czosnek
- korzeń chrzanu
- sól (do przetworów)
przegotowana woda
Sposób przygotowania
Proporcji dokładnej nie podaję. Przyjmuje za miarę słoik litrowy.
Ogórki dokładnie wypłukać, dobrze aby po leżakowały w zimnej wodzie przez ok. 1 godziny przed kiszeniem.
Na dnie słoika ułożyć kawałeczek korzenia chrzanu, kwiatostan kopru (1 sztuka), następnie poukładać w słoiku ogórki i papryczkę chili.
Na wierzch słoika dodać ok. 1 ząbek czosnku (lub wedle gustu i smaku) dodać do słoika 1 łyżkę soli do przetworów i zalać przegotowana wodą.
Słoik szczelnie zakręcić i odstawić w ciepłe, ciemne miejsce do ukiszenia (ok. 2 tygodnie czasu, chociaż najlepsze są po około 1 miesiącu kiszenia.