Tarta z grzybami świeżymi, prosto z lasu, pyszna i polecana nie tylko grzybiarzom.
SKŁADNIKI
Ciasto
- mąka krupczatka – 150 g
- proszek do pieczenia – 1/2 łyżeczki
- jajko świeże – 1 sztuka
- sól – szczypta
- masło – 75 g
- śmietana 18% – 2 łyżki
Nadzienie/Farsz
- grzyby leśne (podgrzybki) – 1 kg
- cebula – 2 sztuki
- ser pleśniowy – 120 g
- ser żółty – 15 dag
- śmietana kwaśna – 3 łyżki
- jajko świeże – 2 sztuki
Dodatkowo
- masło/margaryna
- bułka tarta
- ryż, groch
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Grzyby dokładnie obrać, wypłukać, pokroić w kostkę lub plastry. Następnie zagotować je w osolonej wodzie, ok. 15 min.
Grzyby odcedzić.
Cebule pokroić w kostkę lub w piórka i podsmażyć, następnie dodać gotowane grzyby i całość dusić około 15-20 min. Na koniec grzyby doprawić solą i pieprzem oraz dodać pokrojony w kostkę serek. Farsz odstawić do przestygnięcia.
Na stolnice przesiać mąkę, następnie uformować kopczyk i dodać pozostałe składniki: jajko, masło, proszek do pieczenia, sól, śmietanę. Z podanych składników zarobić ciasto.
Formę wysmarować masłem i oprószyć niewielką ilością bułki tartej, pozostała bułkę zsypać z formy.
Do formy przełożyć ciasto, i wykleić nim całą formę, następnie nakłuć spód ciasta widelcem, przykryć ciasto papierem do pieczenia i obciążyć ryżem lub grochem. Ciasto podpiec około 10-15 min.
Po podpieczeniu z ciasta zdjąć obciążenie i wyłożyć farsz. Na farsz wylać rozmieszana trzepaczką śmietanę z jajkiem oraz serem żółtym.
Całość zapiec około 15-20 min, aż wierzch będzie rumiany.