Tarta z grzybami leśnymi serem pleśniowym

tartazgrzybamiTarta z grzybami świeżymi, prosto z lasu, pyszna i polecana nie tylko grzybiarzom.

SKŁADNIKI

Ciasto

  • mąka krupczatka – 150 g
  • proszek do pieczenia – 1/2 łyżeczki
  • jajko świeże – 1 sztuka
  • sól – szczypta
  • masło – 75 g
  • śmietana 18% – 2 łyżki

Nadzienie/Farsz

  • grzyby leśne (podgrzybki) – 1 kg
  • cebula – 2 sztuki
  • ser pleśniowy – 120 g
  • ser żółty – 15 dag
  • śmietana kwaśna – 3 łyżki
  • jajko świeże – 2 sztuki

Dodatkowo

  • masło/margaryna
  • bułka tarta
  • ryż, groch

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Grzyby dokładnie obrać, wypłukać, pokroić w kostkę lub plastry. Następnie zagotować je w osolonej wodzie, ok. 15 min.

Grzyby odcedzić.

Cebule pokroić w kostkę lub w piórka i podsmażyć, następnie dodać gotowane grzyby i całość dusić około 15-20 min. Na koniec grzyby doprawić solą i pieprzem oraz dodać pokrojony w kostkę serek. Farsz odstawić do przestygnięcia.

Na stolnice przesiać mąkę, następnie uformować kopczyk i dodać pozostałe składniki: jajko, masło, proszek do pieczenia, sól, śmietanę. Z podanych składników zarobić ciasto.

Formę wysmarować masłem i oprószyć niewielką ilością bułki tartej, pozostała bułkę zsypać z formy.

Do formy przełożyć ciasto, i wykleić nim całą formę, następnie nakłuć spód ciasta widelcem, przykryć ciasto papierem do pieczenia i obciążyć ryżem lub grochem. Ciasto podpiec około 10-15 min.

Po podpieczeniu z ciasta zdjąć obciążenie i wyłożyć farsz. Na farsz wylać rozmieszana trzepaczką śmietanę z jajkiem oraz serem żółtym.

Całość zapiec około 15-20 min, aż wierzch będzie rumiany.

tartazgrzybami2

Ten wpis został opublikowany w kategorii Przekąski i oznaczony tagami , , , , , , , , , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *