Delikatne, puszyste, słodziutkie a przede wszystkim lekkie racuchy z truskawkami. Doskonałe ze świeżymi truskawkami lub innymi owocami, które mamy w sezonie. Zamiast truskawek można wykorzystać maliny, brzoskwinie, jagody.
Czas przygotowania – 15 min.
SKŁADNIKI
- jogurt naturalny – 300 ml
- jajka – 2 sztuki
- olej lub roztopione masło – 2 łyżki
- cukier kryształ – 2-3 łyżki
- mąka pszenna – 1,5 szklanki
- proszek do pieczenia – 2 łyżeczki
- szczypta soli –
- olej do smażenia
- truskawki
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Do miski wysokiej wlać jogurt, dodać jajka, olej, cukier, przesiana mąkę z proszkiem do pieczenia i sól. Wszystko razem dokładnie wymieszać lub zmiksować na gładka masę.
Truskawki umyć, osuszyć i pokroić na połówki.
Patelnie rozgrzać z niewielka ilością oleju. Łyżką nakładać ciasto, formować placki. Robić pomiędzy nimi odstępy, ponieważ placki rosną podczas smażenia.
Kiedy ciasto troszkę podrośnie wówczas ułożyć na nim z jednej strony połówki truskawek.
Przewrócić placki na drugą stronę i smażyć do zrumienienia.
Przed smażeniem następnej partii placków patelnię dobrze jest wyczyścić ręcznikiem papierowym lub gąbką. Ponieważ truskawki puszczają sok podczas smażenia i druga partia może się nieco przypalić.
Sposób podania:
Wierzch posypać cukrem pudrem. Można też podawać z bitą śmietaną, syropem klonowym