Racuchy jogurtowe z truskawkami

racuchyjugurtowe

Delikatne, puszyste, słodziutkie a przede wszystkim lekkie racuchy z truskawkami. Doskonałe ze świeżymi truskawkami lub innymi owocami, które mamy w sezonie. Zamiast truskawek można wykorzystać maliny, brzoskwinie, jagody.

Czas przygotowania – 15 min.

SKŁADNIKI

  • jogurt naturalny – 300 ml
  • jajka – 2 sztuki
  • olej lub roztopione masło – 2 łyżki
  • cukier kryształ – 2-3 łyżki
  • mąka pszenna – 1,5 szklanki
  • proszek do pieczenia – 2 łyżeczki
  • szczypta soli –
  • olej do smażenia
  • truskawki

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Do miski wysokiej wlać jogurt, dodać jajka, olej, cukier, przesiana mąkę z proszkiem do pieczenia i sól. Wszystko razem dokładnie wymieszać lub zmiksować na gładka masę.

Truskawki umyć, osuszyć i pokroić na połówki.

Patelnie rozgrzać z niewielka ilością oleju. Łyżką nakładać ciasto, formować placki. Robić pomiędzy nimi odstępy, ponieważ placki rosną podczas smażenia.

Kiedy ciasto troszkę podrośnie wówczas ułożyć na nim z jednej strony połówki truskawek.

Przewrócić placki na drugą stronę i smażyć do zrumienienia.

Przed smażeniem następnej partii placków patelnię dobrze jest wyczyścić ręcznikiem papierowym lub gąbką. Ponieważ truskawki puszczają sok podczas smażenia i druga partia może się nieco przypalić.

Sposób podania:
Wierzch posypać cukrem pudrem. Można też podawać z bitą śmietaną, syropem klonowym

racuchyjugurtowe1

Ten wpis został opublikowany w kategorii Na Słodko i oznaczony tagami , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *