Może nietypowe pierogi z ciasta drożdżowego z farszem kebab, ale za to pyszne.
Składniki
Ciasto drożdżowe
- mąka pszenna – 500-600 g
- mleko – 1 szklanka
- cukier – 1 łyżeczka
- drożdże – 50 g
- sól – 2 łyżeczki
- jajka – 2 sztuki
Farsz
- kapusta pekińska – 1 główka
- filet z kurczaka – 600 g
- papryka – 1 sztuka (kolorowa)
- kukurydza – 1 puszka
- cebula (czerwona) – 1 sztuka
- majonez – 2 łyżki
- ketchup łagodny – 2 łyżki
- przyprawa kebab-gyros – do smaku
- sól, pieprz do smaku
- olej do smażenia
Sposób przygotowania
Ciasto drożdżowe
Do miski pokruszyć drożdże, dodać cukier i letnie mleko, oraz ok. 100 g mąki pszennej. Wszystko dokładnie wymieszać i odstawić do wyrośnięcia pod ściereczką (rozczyn jet gotowy jeśli podwoi swoją objętość).
Do rozczynu dodać 2 jajka, sól, mąkę ok.400 g i ciasto dokładnie wyrobić rękoma, jeżeli będzie za luźne dosypać troszkę mąki. Ciasto jest gotowe jeżeli odchodzi od rąk bez zabrudzeń.
Ciasto przykryć ściereczkę i odstawić do wyrośnięcia, również musi podwoić swoją objętość.
Jeżeli ciasto wyrośnie, przełożyć go na stolnicę i rozwałkować na grubość ok. 0,5 cm, wykrawać krążki większe niż szklanka. Na krążek nałożyć farsz i dokładnie zlepić, aby podczas pieczenia się nie rozkleiły, można do tego celu użyc pędzelka z wodą.
Farsz
Fileta dokładnie wypłukać, pokroić drobno i podsmażyć do miękkości na niewielkiej ilości oleju. Dodać przyprawę kebab do smaku. Mięso odstawić do przestygnięcia.
Kapustę pokroić drobno, przełożyć do miski.
Kukurydzę dokładnie odsączyć, dodać do kapusty, paprykę pokroić w paski lub kostkę, cebulę pokroić w kostkę i wszystko dodać do kapusty, na koniec dodać kurczaka. Wszystko dokładnie wymieszać, doprawić sola i pieprzem do smaku.
Do przygotowanego farszu dodać sos: majonez wymieszać z ketchupem i połączyć z farszem. Na koniec dodać przyprawę kebab do smaku.
Gotowe pierożki pozostawić ok. 15 min do wyrośnięcia, po tym czasie piec na głębokim oleju na złoty kolor.
Po usmażeniu osuszyć z nadmiaru tłuszczu i podawać z wybranym sosem czosnkowym lub tzatziki.