Kebabowe pierożki

Kebabowe pierożki

Może nietypowe pierogi z ciasta drożdżowego z farszem kebab, ale za to pyszne.

Składniki

    Ciasto drożdżowe

  • mąka pszenna – 500-600 g
  • mleko – 1 szklanka
  • cukier – 1 łyżeczka
  • drożdże – 50 g
  • sól – 2 łyżeczki
  • jajka – 2 sztuki

Farsz

  • kapusta pekińska – 1 główka
  • filet z kurczaka – 600 g
  • papryka – 1 sztuka (kolorowa)
  • kukurydza – 1 puszka
  • cebula (czerwona) – 1 sztuka
  • majonez – 2 łyżki
  • ketchup łagodny – 2 łyżki
  • przyprawa kebab-gyros – do smaku
  • sól, pieprz do smaku
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania

Ciasto drożdżowe

Do miski pokruszyć drożdże, dodać cukier i letnie mleko, oraz ok. 100 g mąki pszennej. Wszystko dokładnie wymieszać i odstawić do wyrośnięcia pod ściereczką (rozczyn jet  gotowy jeśli podwoi swoją objętość).

Do rozczynu dodać 2 jajka, sól, mąkę ok.400 g  i ciasto dokładnie wyrobić rękoma, jeżeli będzie za luźne dosypać troszkę mąki.  Ciasto jest gotowe jeżeli odchodzi od rąk bez zabrudzeń.

Ciasto przykryć ściereczkę i odstawić do wyrośnięcia, również musi podwoić swoją objętość.

Jeżeli ciasto wyrośnie, przełożyć go na stolnicę i rozwałkować na grubość ok. 0,5 cm, wykrawać krążki większe niż szklanka. Na krążek nałożyć farsz i dokładnie zlepić, aby podczas pieczenia się nie rozkleiły, można do tego celu użyc pędzelka z wodą.

Farsz

Fileta dokładnie wypłukać, pokroić drobno i podsmażyć do miękkości na niewielkiej ilości oleju. Dodać przyprawę kebab do smaku. Mięso odstawić do przestygnięcia.

Kapustę pokroić drobno, przełożyć do miski.

Kukurydzę dokładnie odsączyć, dodać do kapusty, paprykę pokroić w paski lub kostkę, cebulę pokroić w kostkę i wszystko dodać do kapusty, na koniec dodać kurczaka. Wszystko dokładnie wymieszać, doprawić sola i pieprzem do smaku.

Do przygotowanego farszu dodać sos: majonez wymieszać z ketchupem i połączyć z farszem. Na koniec dodać przyprawę kebab do smaku.

Gotowe pierożki pozostawić ok. 15 min do wyrośnięcia, po tym czasie piec na głębokim oleju na złoty kolor.

Po usmażeniu osuszyć z nadmiaru tłuszczu i podawać z wybranym sosem czosnkowym lub tzatziki.

Kebabowe pierożki

Ten wpis został opublikowany w kategorii Przekąski i oznaczony tagami , , , , , , , , , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *