Arbuz jest owocem zawierającym duże ilości wody. Bogaty jest w kwas jabłkowy i cytrynowy., dlatego też doskonale gasi pragnienie. Zawiera niewielkie ilości witamin B1, B2, C jak i potas, wapń, chlor, sód, magnez, siarkę, fosfor i żelazo.
Typowe połączenie arbuza i sera fety dla wegetarian. Delikatna sałatka o słodko słonym smaku. Idealna sałatka na przekąskę, kolację. Idealne połączenie na upalne dni.
SKŁADNIKI
- arbuz – 200 g
- ser feta naturalny – 100 g
- listki mięty – do dekoracji
- sok z cytryny – do smaku
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Arbuza (sam czerwony miąższ) pokroić w kostkę.
Ser feta również pokroić w kostkę, wielkościowo równą z arbuzem.
W pucharku, salaterce układać na przemian kostki arbuza i fety. Można wszystko skropić sokiem z cytryny.
Udekorować listkami mięty.