Do tego typu ciasteczek można przygotować ulubioną masę, krem, wedle gustu.
Jestem smakoszem ptysi, karpatki- ciasta parzonego. Jest to bardzo szybkie ciasto, ale trzeba wiedzieć kilka rzeczy aby ciasto wyszło odpowiednio wyrośnięte, nadmuchane. Poniżej jest opisane co należy wiedzieć aby wyszło idealne. Bardzo prosty przepis z niewielka ilością składników.
Czas przygotowania – 40 min.
SKŁADNIKI
Ciasto
- woda – 1 szklanka
- masło – 125 g
- mąka pszenna – 1 szklanka
- jaja całe – 4 sztuki
Krem lekko miętowy
- mleko – 2 szklanki
- cukier – 3/4 szklanki
- budyń śmietankowy – 1 opakowanie
- mąka kartoflana – 2 łyżki
- mąka pszenna – 2 łyżki
- jaja – 2 całe
- likier miętowy – do smaku
- masło 82% – 200 g
- sok z cytryny – do smaku
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
W wyższym rondelku zagotować wodę z masłem.
Do gotującej się wody wsypać mąkę i mieszać energicznie do powstania jednolitego ciasta. Ciasto podgrzewać przez kilka minut, ciągle mieszając, ponieważ lubi się przypalać. Ciasto jest gotowe, gdy ma szklisty wygląd, połysk i odchodzi od garnka.
Zaparzone ciasto pozostawić do całkowitego ostudzenia (jest to bardzo ważne, inaczej nie urosną w piekarniku !!!).
Kiedy ciasto będzie zimne, dodać do niego całe jajka i utrzeć mikserem na puszystą masę, trwa to kilka minut.
Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wyciskać za pomocą rękawa cukierniczego małe ciasteczka o dowolnym kształcie, lub nałożyć łyżką.
Ciasteczka wstawić do nagrzanego piekarnika !!!
Piec w temperaturze 200ºC przez około 20 – 25 minut. Nie zaglądać do piekarnika podczas pieczenia, ponieważ opadną !!!.
Po upieczeniu całkowicie wystudzić.
Krem
Do garnka wlać mleko, dodać mąkę pszenną, ziemniaczaną, jajka, sok z cytryny, cukier, budyń. Całość zmiksować blenderem na jednolitą konsystencję.
Garnek przestawić na kuchenkę i podgrzewać na średnim ogniu do momentu, aż krem zgęstnieje. Uwaga bardzo szybko lubi się przypalać, trzeba krem często mieszać, a gdy będzie gęstniał mieszać energicznie aby nie zrobiły się grudki. Krem odstawić do całkowitego ostygnięcia.
Kiedy krem budyniowy ostygnie, masło utrzeć na puszystą masę, następnie dodawać stopniowo krem i ucierać, na koniec dodać likier miętowy- do smaku, uwaga żeby nie przesadzić z ilością aby masa nie stała się za płynna.
Masę przełożyć do rękawa cukierniczego z tylą z małą dziurką i od spodu przebić ciastko nałożyć do środka masy.
Wierzch udekorować polewą, lukrem lub cukrem pudrem.