Protofiterolki

 Do tego typu ciasteczek można przygotować ulubioną masę, krem, wedle gustu.

protofiterolki pieczenie

Jestem smakoszem ptysi, karpatki- ciasta parzonego. Jest to bardzo szybkie ciasto, ale trzeba wiedzieć kilka rzeczy aby ciasto wyszło odpowiednio wyrośnięte, nadmuchane. Poniżej jest opisane co należy wiedzieć aby wyszło idealne. Bardzo prosty przepis z niewielka ilością składników.

Czas przygotowania – 40 min.

SKŁADNIKI

Ciasto

  • woda – 1 szklanka
  • masło – 125 g
  • mąka pszenna – 1 szklanka
  • jaja całe – 4 sztuki

Krem lekko miętowy

  • mleko – 2 szklanki
  • cukier – 3/4 szklanki
  • budyń śmietankowy – 1 opakowanie
  • mąka kartoflana – 2 łyżki
  • mąka pszenna – 2 łyżki
  • jaja – 2 całe
  • likier miętowy – do smaku
  • masło 82% – 200 g
  • sok z cytryny – do smaku

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

W wyższym rondelku zagotować wodę z masłem.

Do gotującej się wody wsypać mąkę i mieszać energicznie do powstania jednolitego ciasta. Ciasto podgrzewać przez kilka minut, ciągle mieszając, ponieważ lubi się przypalać. Ciasto jest gotowe, gdy ma szklisty wygląd, połysk i odchodzi od garnka.

Zaparzone ciasto pozostawić do całkowitego ostudzenia (jest to bardzo ważne, inaczej nie urosną w piekarniku !!!).

Kiedy ciasto będzie zimne, dodać do niego całe jajka i utrzeć mikserem na puszystą masę, trwa to kilka minut.

Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wyciskać za pomocą rękawa cukierniczego małe ciasteczka o dowolnym kształcie, lub nałożyć łyżką.

Ciasteczka wstawić do nagrzanego piekarnika !!!

Piec w temperaturze 200ºC przez około 20 – 25 minut. Nie zaglądać do piekarnika podczas pieczenia, ponieważ opadną !!!.

Po upieczeniu całkowicie wystudzić.

Krem

Do garnka wlać mleko, dodać mąkę pszenną, ziemniaczaną, jajka, sok z cytryny, cukier, budyń. Całość zmiksować blenderem na jednolitą konsystencję.

Garnek przestawić na kuchenkę i podgrzewać na średnim ogniu do momentu, aż krem zgęstnieje. Uwaga bardzo szybko lubi się przypalać, trzeba krem często mieszać, a gdy będzie gęstniał mieszać energicznie aby nie zrobiły się grudki. Krem odstawić do całkowitego ostygnięcia.

Kiedy krem budyniowy ostygnie, masło utrzeć na puszystą masę, następnie dodawać stopniowo krem i ucierać, na koniec dodać likier miętowy- do smaku, uwaga żeby nie przesadzić z ilością aby masa nie stała się za płynna.

Masę przełożyć do rękawa cukierniczego z tylą z małą dziurką i od spodu przebić ciastko nałożyć do środka masy.

Wierzch udekorować polewą, lukrem lub cukrem pudrem.

protofiterolki mniam mniam

Ten wpis został opublikowany w kategorii Ciasteczka i oznaczony tagami , , , , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *