Łosoś w jarzynkach

Ryby w diecie niemowląt karmionych piersią można wprowadzać do diety po 7 miesiącu życia, natomiast dzieci karmione mlekiem modyfikowanym mogą spróbować ryby już po 6 miesiącu życia. Ważne jest aby dieta naszych maluchów była bogata w ryby, ponieważ są one nieocenionym źródłem drogocennych witamin A,D, minerałów i kwasów tłuszczowych omega 3.

Czas przygotowania – 30 min.

Składniki

  • marchewka 
  • pietruszka 
  • seler 
  • łosoś 
  • masło 

Sposób przygotowania

Trudno jest podać proporcję, jeżeli po raz pierwszy podajemy dziecku takie danie.
Przygotowując łososia z warzywami, należy wybrać dorodne warzywa po kawałeczku marchewki, selera, pietruszki ( i stopniowo zwiększać proporcję składników). Warzywa dokładnie obrać, wypłukać.
Rybę świeżą, mrożoną (wcześniej rozmrozić) dokładnie wypłukać i osuszyć.
W rondelku zagotować wodę, dodać starte na tarce warzywa, troszeczkę masła i podgotować aby delikatnie zmiękły, po kilku minutach dodać łososia i delikatnie dusić na wolnym ogniu. Na koniec dodać świeży koperek.
Danie po ugotowaniu można zmiksować, a dla starszych dzieci można delikatnie zagęścić rozpuszczając niewielka ilość mąki w wodzie, przecedzić przez sitko i wlać do gotującego się wywaru.
Łosoś w jarzynkach

 

Add Comment