Kasza manna powstaje z przemiału ziarna pszenicy. Zawiera w sobie duże ilości skrobi.
Ciasteczko bez pieczenia.Bardzo dobry, niedrogi i ekspresowy deser z masa grysikową, wcale nie przypomina kaszy manny z dzieciństwa. Dodatkowo do masy można dodać bakalie.
Czas przygotowania -10 min.
SKŁADNIKI
- kasza manna – 1 szklanka
- masło – 200 g
- mleko – 1 litr
- cukier kryształ – 1 szklanka
- cukier waniliowy – 1 opakowanie
- kakao – 2 łyżki
- herbatniki – 250 g
- rodzynki – 50 g
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Mleko wlać do rondelka i doprowadzić do wrzenia, następnie dodać masło i cukier kryształ, cukier waniliowy, kakao.
Całość dokładnie wymieszać aby nie było grudek.
Wsypać kasze mannę i dokładnie mieszać przez 2-3 min. tak aby również nie powstały grudki, uwaga masa szybko zgęstnieje i lubi się przypalać, gotować ją na minimalnym płomieniu, dodać rodzynki i dokładnie wymieszać.
Na dnie blaszki ułożyć herbatniki, na nie wylać gorącą masę i wierzch przykryć herbatnikami.
Odstawić do zimna aby ciasto wystygło.
Udekorować cukrem pudrem, lukrem lub polewą.