Pana cotta z musem truskawkowym

Pana cotta z musem truskawkowym

Delikatny, lekki i orzeźwiający deser tym razem z truskawkami. Deser o tyle różnorodny, że można go przygotowywać z wieloma dodatkami, smakami.

Składniki

  • śmietana 30% – 1 szklanka
  • mleko 2% – 1 szklanka
  • cukier – 1/2 szklanki + 3 łyżki
  • cukier waniliowy domowej roboty – 2-3 łyżeczki
  • truskawki – 300 g
  • żelatyna – 3 łyżeczki + 2 łyżeczki

Sposób przygotowania

3 łyżeczki żelatyny namoczyć w 3 łyżkach wody, odstawić na kilka min. jak również 2 łyżeczki żelatyny również osobno namoczyć.

Truskawki (mogą być świeże lub mrożone ja użyłam świeżych) obrać, wypłukać i osuszyć.

Następnie przełożyć owoce do garnka zmiksować blenderem (nie musi być mus, mogą być kawałki owoców), dodać ok. 3 łyżki wody, cukier (cukru dodać do smaku w zależności jak słodkie są truskawki) i zagotować owoce tak aby się cukier rozpuścił. Zdjąć je z ognia i dodać do nich wcześniej namoczoną żelatynę (2 łyżeczki) i dokładnie rozmieszać. Owoce odstawić do lekkiego ostygnięcia.

Do rondelka wlać mleko, śmietanę dodać cukier i cukier waniliowy doprowadzić do wrzenia, pamiętać aby od czasu do czasu całość wymieszać najlepiej rózgom. Kiedy śmietanka się zagotuje, zdjąć rondelek z ognia i dodać żelatynę (3 łyżeczki wcześniej namoczone), dokładnie ją rozmieszać z gorącą śmietanką. Rondelek odstawić do delikatnego ostygnięcia. Kiedy pianka ostygnie przelać ją do foremek, wstawić do lodówki na kilka godzin lub całą noc aby całkowicie stężała.

Podawać z przygotowanym musem truskawkowym.

Pana cotta z musem truskawkowym

Related Posts

Add Comment