Delikatny, lekki i orzeźwiający deser tym razem z truskawkami. Deser o tyle różnorodny, że można go przygotowywać z wieloma dodatkami, smakami.
Składniki
- śmietana 30% – 1 szklanka
- mleko 2% – 1 szklanka
- cukier – 1/2 szklanki + 3 łyżki
- cukier waniliowy domowej roboty – 2-3 łyżeczki
- truskawki – 300 g
- żelatyna – 3 łyżeczki + 2 łyżeczki
Sposób przygotowania
3 łyżeczki żelatyny namoczyć w 3 łyżkach wody, odstawić na kilka min. jak również 2 łyżeczki żelatyny również osobno namoczyć.
Truskawki (mogą być świeże lub mrożone ja użyłam świeżych) obrać, wypłukać i osuszyć.
Następnie przełożyć owoce do garnka zmiksować blenderem (nie musi być mus, mogą być kawałki owoców), dodać ok. 3 łyżki wody, cukier (cukru dodać do smaku w zależności jak słodkie są truskawki) i zagotować owoce tak aby się cukier rozpuścił. Zdjąć je z ognia i dodać do nich wcześniej namoczoną żelatynę (2 łyżeczki) i dokładnie rozmieszać. Owoce odstawić do lekkiego ostygnięcia.
Do rondelka wlać mleko, śmietanę dodać cukier i cukier waniliowy doprowadzić do wrzenia, pamiętać aby od czasu do czasu całość wymieszać najlepiej rózgom. Kiedy śmietanka się zagotuje, zdjąć rondelek z ognia i dodać żelatynę (3 łyżeczki wcześniej namoczone), dokładnie ją rozmieszać z gorącą śmietanką. Rondelek odstawić do delikatnego ostygnięcia. Kiedy pianka ostygnie przelać ją do foremek, wstawić do lodówki na kilka godzin lub całą noc aby całkowicie stężała.
Podawać z przygotowanym musem truskawkowym.