Kapusta kiszona z powidłem i jałowcem to inny smak typowo zasmażanej kapusty kiszonej. Ma delikatny słodkawo-kwaśny smak.
Czas przygotowania – 60 min.
SKŁADNIKI
- kapusta kiszona – 1 kg
- cebula – 1 sztuka
- powidło śliwkowe – 2 łyżki
- sól – do smaku
- mąka pszenna
- tłuszcz do smażenia
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Kapustę podgotować tak aby była miękka ale zarazem chrupka.
Na patelni podsmażyć na tłuszczu najlepiej gęsim cebule pokrojoną w kostkę na delikatnie złoty kolor, Następnie dodać odciśnięta kapustę, ale nie wylewać wody z gotowania kapusty.
Kapustę delikatnie podsmażać, dodać powidło i jałowca całość dalej podsmażać aby wydobyć smak jałowca. Doprawić solą lub jarzynką, jeżeli woda z kapusty całkiem odparowała można podlać jeszcze wodą z gotowania kapusty lub jeżeli chcemy uzyskać bardziej kwaśny smak kapusty.
Na koniec do kapusty dodać 2 łyżki mąki, dokładnie wymieszać aby nie zrobiły się grudki, smażyć jeszcze przez kilka minut.