Kapusta kiszona z powidłem śliwkowym i jałowcem

Kapusta kiszona z powidłem sliwkowym i jałowcem

Kapusta kiszona z powidłem i jałowcem to inny smak typowo zasmażanej kapusty kiszonej. Ma delikatny słodkawo-kwaśny smak.

Czas przygotowania – 60 min.

SKŁADNIKI

  • kapusta kiszona – 1 kg
  • cebula – 1 sztuka
  • powidło śliwkowe – 2 łyżki
  • sól – do smaku
  • mąka pszenna
  • tłuszcz do smażenia

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Kapustę podgotować tak aby była miękka ale zarazem chrupka.

Na patelni podsmażyć na tłuszczu najlepiej gęsim cebule pokrojoną w kostkę na delikatnie złoty kolor, Następnie dodać odciśnięta kapustę, ale nie wylewać wody z gotowania kapusty.

Kapustę delikatnie podsmażać, dodać powidło i jałowca całość dalej podsmażać aby wydobyć smak jałowca. Doprawić solą lub jarzynką, jeżeli woda z kapusty całkiem odparowała można podlać jeszcze wodą z gotowania kapusty lub jeżeli chcemy uzyskać bardziej kwaśny smak kapusty.

Na koniec do kapusty dodać 2 łyżki mąki, dokładnie wymieszać aby nie zrobiły się grudki, smażyć jeszcze przez kilka minut.

Kapusta kiszona z powidłem sliwkowym i jałowcem

Ten wpis został opublikowany w kategorii Surówki i oznaczony tagami , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *