Ciasto kruche z jabłkami i jagodami

Ciasto kruche z jabłkami i jagodami

Doskonałe ciasto, do którego można wykorzystać przede wszystkim wszystkie sezonowe owoce, w porze zimowej wykorzystać konfitury, przetwory zrobione latem.

Składniki

Ciasto kruche

  • mąka pszenna – 3 szklanki
  • margaryna – 250 g
  • śmietana – 2 łyżki
  • cukier – 1 szklanka
  • proszek do pieczenia – 3/4 łyżeczki
  • żółtka – 5 sztuk
  • cukier waniliowy – 1 opakowanie

Nadzienie

  • powidło śliwkowe – ok. 4-5 łyżek
  • jabłka – 1 kg
  • jagody – ok. 2 szklanki
  • kasza manna – ok. 4 łyżki
  • mąka pszenna – 2 łyżki

Piana

  • białka – 5 sztuk
  • cukier – 1 szklanka
  • kisiel wiśniowy – 2 opakowania

Sposób przygotowania

Ciasto kruche

Z wszystkich podanych składników zagnieść na stolnicy ciasto, następnie owinąć w folię spożywczą i schłodzić.

Ciasto wyjąć z lodówki i podzielić na dwie części (mniej więcej 1/4 ciasta odłożyć na kruszonkę, włożyć do lodówki aby było twarde.

Jabłka obrać i pokroić na ćwiartki, jagody dokładnie wypłukać, osuszyć.

Ciasto rozwałkować na wielkość blaszki i wyłożyć nim blaszkę (dobrze jest wyłożyć ciastem również boki blaszki), na spodzie cieniutko rozprowadzić powidło, na powidle ułozyć jabłka pokrojone na grubsze plasterki (wcześniejsze ćwiartki jabłek pokroić jeszcze na cieńsze plastry), jabłka oprószyć kaszą manną (ok. 3 łyżki), w osobnej misce jagody połączyć z mąką pszenną i 1 łyżką kaszy manny, następnie rozłożyć na jabłkach.

Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i ciągle ubijać, następnie dodać kisiele i dokładnie wymieszać.

Pianę rozłożyć na owocach, wyjąc z lodówki pozostała część ciasta i zetrzeć jako kruszonkę na tarce na grubych oczkach.

Related Posts

Add Comment