Nadzienie do naleśników można wybrać dowolne w zależności na co mamy ochotę, smak, co lubią domownicy. Nadzieniem może być:ser z rodzynkami, ser z brzoskwiniami, nutella, budyń, dżem, jabłka i inne.
Naleśniki to bardzo szybki przepis na zrobienie czegoś dobrego, słodkiego i szybkiego. Lubią je dzieci i nie tylko. W bardzo szybki sposób można wykonać ciasto naleśnikowe, a nadzienie dobieramy samodzielnie do swojego smaku. Naleśniki można zrobić na słodko i słono. Przepis ten, a dokładnie składniki tak dobrane sprawiają, iż ciasto jest mięciutkie, delikatne i chrupiące.
Czas przygotowania – 30 min.
SKŁADNIKI
Ciasto naleśnikowe
- mleko – 1 szklanka
- woda gazowana – 1 szklanka
- cukier kryształ – 2 łyżki
- cukier waniliowy – 1 opakowanie
- sól – szczypta
- mąka pszenna – 2 szklanki
- jajka całe – 2 sztuki
- olej do smażenia
Nadzienie serowo- brzoskwiniowe
- ser biały – 0,5 kg
- brzoskwinie – puszka brzoskwiń
- rodzynki – 5 dag
- cukier puder – do smaku
- śmietana 18 %
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Naleśniki
Do wysokiego naczynia, garnka wlać mleko, wodę gazowaną, dodać jajka, cukier kryształ, cukier waniliowy. Wszystko razem wymieszać na jednolite ciasto. Można w tym celu użyć trzepaczki lub miksera.
Ciasto odstawić na godzinę aby odpoczęło.
Ciasto wylewać na rozgrzaną patelnię z niewielką ilością oleju. Smażyć z obu stron aż będą rumiane.
Nadzienie
Ser, twarożek rozdrobnić widelcem lub blenderem, brzoskwinie pokroić w kosteczkę dodać do sera, rodzynki i cukier puder do smaku. Na koniec dodać kilka łyżek śmietany aby związać konsystencję.
Nadzienie rozprowadzić równomiernie na naleśniku. Zwijać w rulon, kopertę lub trójkąt.
Z tego przepisu wychodzi 10 cieniutkich naleśników, pieczonych na dużej patelni.
Zamiast wody gazowanej może być zwykła woda, ale woda gazowana jest lepsza, naleśniki są pulchniejsze i delikatniejsze.
Ciasto to można również wykorzystać do wszelkiego rodzaju dań słonych, krokietów, trzeba tylko zamiast cukru dodać więcej soli.