Cynamonki

cynamonki

Kruche ciasteczka o delikatnej teksturze i aromatycznym zapachu i smaku cynamonu.

Czas przygotowania -15 min.

SKŁADNIKI

  • masło – 200 g
  • cukier puder – 100 g
  • mąka pszenna – 250 g
  • cynamon – 2 łyżeczki
  • mąka ziemniaczana – 50 g
  • jajko całe – 1 sztuka

Dodatkowo

  • czekolada mleczna – 50 g
  • masło – 1 łyżka

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Wszystkie składniki umieścić na stolnicy, dokładnie posiekać nożem i zagnieść ciasto.

Dokładnie wyrobić, do połączenia składników. Ciasto owinąć folią i umieścić w lodówce na ok. 30 min.

Ciasto po schłodzeniu rozwałkować na grubość 4-5 mm, podsypując niewielką ilością mąki, następnie powykrawać foremkami ciasteczka.

Gotowe ciasteczka układać na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia w niewielkich odstępach od siebie.

Piec w temperaturze 180 °C, 12-15 min.

Polewa

Czekoladę mleczną lub gorzką roztopić w kąpieli wodnej z 1 łyżką masła, po schłodzeniu czekolady zanurzyć w niej ciastka i odstawić do zastygnięcia.

  cynamonki3cynamonki2

Ten wpis został opublikowany w kategorii Ciasteczka i oznaczony tagami , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *