Kruche ciasteczka o delikatnej teksturze i aromatycznym zapachu i smaku cynamonu.
Czas przygotowania -15 min.
SKŁADNIKI
- masło – 200 g
- cukier puder – 100 g
- mąka pszenna – 250 g
- cynamon – 2 łyżeczki
- mąka ziemniaczana – 50 g
- jajko całe – 1 sztuka
Dodatkowo
- czekolada mleczna – 50 g
- masło – 1 łyżka
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Wszystkie składniki umieścić na stolnicy, dokładnie posiekać nożem i zagnieść ciasto.
Dokładnie wyrobić, do połączenia składników. Ciasto owinąć folią i umieścić w lodówce na ok. 30 min.
Ciasto po schłodzeniu rozwałkować na grubość 4-5 mm, podsypując niewielką ilością mąki, następnie powykrawać foremkami ciasteczka.
Gotowe ciasteczka układać na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia w niewielkich odstępach od siebie.
Piec w temperaturze 180 °C, 12-15 min.
Polewa
Czekoladę mleczną lub gorzką roztopić w kąpieli wodnej z 1 łyżką masła, po schłodzeniu czekolady zanurzyć w niej ciastka i odstawić do zastygnięcia.