Każdy z nas lubi krówki, a jeszcze bardziej te ciągutki. Dlatego pomysł na domowe lody korówkowe, wcale nie takie słodkie.
Czas przygotowania – 10 min.
SKŁADNIKI
- mleko – 1 szklanka
- gotowa masa krówkowa, kajmak – 1 puszka (400g)
- śmietana 30% – 300 ml
- sok z cytryny – połowa cytryny
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, dodać mleko i ubijać, masę korówkową dodawać po łyżce. Na koniec dodać wyciśnięty sok z cytryny. Wszystko ładnie wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji masy.
Masę przełożyć do maszyny do lodów i postępować według jej instrukcji.
Lody można przełoży do pojemnika i zamrozić bez konieczności używania maszyny do lodów, co jakiś czas należy mieszać lub miksować lody aby kruszyć kryształki powstającego lodu, a tym samym otrzymać kremową konsystencję.