Lody krówkowe

lodykrowkowe

Każdy z nas lubi krówki, a jeszcze bardziej te ciągutki. Dlatego pomysł na domowe lody korówkowe, wcale nie takie słodkie.

Czas przygotowania – 10 min.

SKŁADNIKI

  • mleko – 1 szklanka
  • gotowa masa krówkowa, kajmak – 1 puszka (400g)
  • śmietana 30% – 300 ml
  • sok z cytryny – połowa cytryny

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, dodać mleko i ubijać, masę korówkową dodawać po łyżce. Na koniec dodać wyciśnięty sok z cytryny. Wszystko ładnie wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji masy.

Masę przełożyć do maszyny do lodów i postępować według jej instrukcji.

Lody można przełoży do pojemnika i zamrozić bez konieczności używania maszyny do lodów, co jakiś czas należy mieszać lub miksować lody aby kruszyć kryształki powstającego lodu, a tym samym otrzymać kremową konsystencję.

lodykrowkowe2 lodykrowkowe3

Related Posts

Add Comment