Miałam w lodówce kilka korzeni imbiru, postanowiłam je wykorzystać do nalewki. Zobaczymy jaki efekt kiedy się już wyklaruje i odstoi swoje. Czas przygotowania -15 min. 250 ml wody przegotować i wystudzić. Korzenie imbiru oczyścić, umyć i pokroić drobno, wsypać do słoja. Limonki dokładnie umyć, jedną obrać ze skórki drugą w całości pokroić i dołożyć do imbiru. Tak otrzymaną mieszankę zalać spirytusem i 250 ml wody przegotowanej chłodnej. Nalewkę odstawić na 2 miesiące. Po tym czasie ugotować syrop z cukru i pół litra wody. Nalewkę przecedzić i do otrzymanego płynu wlać wystudzony syrop. Odstawić do sklarowania. Im nalewka dłużej stoi tym podobno jest lepsza. Przekonamy się jak będzie gotowa. SKŁADNIKI
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Podobne Przepisy
Nalewka imbirowa
Ten wpis został opublikowany w kategorii Nalewki i oznaczony tagami cukier kryształ, korzeń imbiru, limonki, spirytus, woda. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.