Nalewka imbirowa

nalewkaimbirowa

Miałam w lodówce kilka korzeni imbiru, postanowiłam je wykorzystać do nalewki. Zobaczymy jaki efekt kiedy się już wyklaruje i odstoi swoje.

Czas przygotowania -15 min.

SKŁADNIKI

  • korzeń imbiru – 40 dag
  • limonki – 2 sztuki
  • woda – 750 ml
  • spirytus – 1 litr
  • cukier kryształ – 500 g

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

250 ml wody przegotować i wystudzić.

Korzenie imbiru oczyścić, umyć i pokroić drobno, wsypać do słoja. Limonki dokładnie umyć, jedną obrać ze skórki drugą w całości pokroić i dołożyć do imbiru.

Tak otrzymaną mieszankę zalać spirytusem i 250 ml wody przegotowanej chłodnej.

Nalewkę odstawić na 2 miesiące.

Po tym czasie ugotować syrop z cukru i pół litra wody.

Nalewkę przecedzić i do otrzymanego płynu wlać wystudzony syrop.

Odstawić do sklarowania.

Im nalewka dłużej stoi tym podobno jest lepsza. Przekonamy się jak będzie gotowa.

 

nalewkaimbirowa nalewkaimbirowa2

nalewkaimbirowa2

Ten wpis został opublikowany w kategorii Nalewki i oznaczony tagami , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *