Ciasto z dużą kostka jabłek bardzo często gości na stole ze względu na szybkie wykonanie oraz pyszny smak.
SKŁADNIKI
- jajka całe – 6 sztuk
- olej – 3/4 szklanki
- mąka pszenna – 3 szklanki
- cukier kryształ – 1,5 szklanki
- kakao – 2 łyżki
- soda oczyszczona – 1 łyżeczka
- proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
- przyprawa do piernika – 2 łyżeczki
- cynamon – 1 łyżeczka
- jabłka pokrojone w kostkę – 5 szklanek
- cukier puder do dekoracji
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Jabłka obrać z łupki i pokroić w kosteczkę, tuż przed rozpoczęciem ubijania ciasta. Dodać łyżeczkę cynamonu i wymieszać. Najlepiej jest je przykryć ściereczką aby szybko nie ściemniały.
Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno, kolejno dodawać cukier i ubić, następnie żółtka i ciągle ubijać.
Do masy biszkoptowej dodać olej, wszystko razem ubijać, dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną, przyprawą do piernika, kakao.
Wszystko razem połączyć i na koniec dodać pokrojone w kostkę jabłka. Całość wymieszać i ciasto przelać na blaszkę i upiec.
Po upieczeniu udekorować cukrem pudrem lub polewą.
Ciasto ze zdjęcia zrobiłam z dwóch porcji i upiekłam na dużej blaszce.