Piernik z jabłkami

piernikzjablkami2

Ciasto z dużą kostka jabłek  bardzo często gości na stole ze względu na szybkie wykonanie oraz pyszny smak.

SKŁADNIKI

  • jajka całe – 6 sztuk
  • olej – 3/4 szklanki
  • mąka pszenna – 3 szklanki
  • cukier kryształ – 1,5 szklanki
  • kakao – 2 łyżki
  • soda oczyszczona – 1 łyżeczka
  • proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
  • przyprawa do piernika – 2 łyżeczki
  • cynamon – 1 łyżeczka
  • jabłka pokrojone w kostkę – 5 szklanek
  • cukier puder do dekoracji

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Jabłka obrać z łupki i pokroić w kosteczkę, tuż przed rozpoczęciem ubijania ciasta. Dodać łyżeczkę cynamonu i wymieszać. Najlepiej jest je przykryć ściereczką aby szybko nie ściemniały.

Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno, kolejno dodawać cukier i ubić, następnie żółtka i ciągle ubijać.

Do masy biszkoptowej dodać olej, wszystko razem ubijać, dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną, przyprawą do piernika, kakao.

Wszystko razem połączyć i na koniec dodać pokrojone w kostkę jabłka. Całość wymieszać i ciasto przelać na blaszkę i upiec.

Po upieczeniu udekorować cukrem pudrem lub polewą.

Ciasto ze zdjęcia zrobiłam z dwóch porcji i upiekłam na dużej blaszce.

piernikzjablkami

Ten wpis został opublikowany w kategorii Ciasta i oznaczony tagami , , , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *