Wuzetka

wuzetka1

Zawsze wydawało mi się, że wuzetka należy do ciast trudnych w przygotowaniu, ponieważ trzeba wykonać odpowiedni krem. Postanowiłam się przekonać. Wypróbowałam przepis ze starego zeszytu z przepisami i co się okazało? Śmiem twierdzić, że wuzetka to ciasto bardzo delikatne, nie słodkie, eleganckie a co najważniejsze łatwe i szybkie w przygotowaniu.

Czas przygotowania – 40 min.

SKŁADNIKI

Ciasto

  • jajka – 9 sztuk
  • mąka pszenna – 1szklanka
  • cukier kryształ – 1,5 szklanki
  • proszek do pieczenia – 1,5 łyżeczki
  • kakao – 0,5 szklanki

Krem

  • śmietana kremówka – 1 litr
  • cukier puder – 0,5 szklanki
  • sok z cytryny – kilka kropli, do smaku
  • żelatyna – 5 łyżeczek

Polewa

  • margaryna – 1,2 kostki
  • cukier puder – 5 łyżek
  • kakao – 3 łyżki
  • woda – 2 łyżki
  • żelatyna – 1 łyżka
  • kwaśna śmietana – 5 łyżek

Dodatkowo

  • bezy do dekoracji (białe lub kolorowe)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Ciasto

Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno, dodać cukier, żółtka i ciągle ubijać. Na koniec dodać mąkę przesianą z proszkiem i kakao. Intensywność koloru zależy od kakao. Ja dałam kakao Decomoreno więc wyszło około 0,5 szklanki czyli 4,5-5 łyżek kakao.

Ciasto podzielić na dwie równe części upiec dwa równe blaty lub upiec jeden blat i przeciąć na dwie części.

Krem

Rozpuścić żelatynę w niewielkiej ilości gorącej wody i wystudzić ją. Żelatynę można również zastąpić galaretką cytrynową rozpuszczoną w 0,5 szklanki gorącej wody.

Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, dodać cukier

Polewa

W wodzie rozpuścić żelatynę. W garnku rozpuścić margarynę z cukrem pudrem, kakaem, podgrzewać na bardzo wolnym ogniu do uzyskania jednolitej masy. Zdjąć z ognia i dodać rozpuszczona żelatynę. Polewę delikatnie wystudzić i do lekko ciepłej dodawać stopniowo śmietanę i dokładnie roztrzepać. Polewę odstawić do zimna, lekko zsiadającą dekorować wierzch ciasta.

wuzetka2wuzetka

Related Posts

Add Comment