Schab z pieczarkami

schabzpieczrkami2

Schab faszerowany pieczarkami, propozycja na danie obiadowe na co dzień jak i od święta.

Czas przygotowania – 60 min.

SKŁADNIKI

  • schab wieprzowy w całości – 1-1,5 kg
  • pieczarki – 1 kg
  • cebula – 2 sztuki
  • sól, pieprz do smaku
  • papryka ostra, słodka
  • kucharek, vegeta
  • masło

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Pieczarki wypłukać dokładnie z zanieczyszczeń i pokroić w cienkie plasterki lub półplasterki.

Cebule pokroić w kostkę i podsmażyć na oliwie z oliwek, oleju z odrobinka masła.

Dodać pieczarki, delikatnie je posolić aby szybciej pościły wodę. Pieczarki dusić do momentu aż odparuje cała woda. Przestudzić

Schab nafaszerować pieczarkami na dwa możliwe sposoby:

I- Schab naciąć wzdłuż jednego boku, nałożyć pieczarki do wewnątrz a rozcięty schab zszyć wykałaczkami.

II- ostrym nożem zrobić kieszonkę w schabie, dość szeroką, uważać tylko aby go nie przeciąć, następnie nałożyć pieczarki i również spiąć otwory wykałaczkami.

Schab przełożyć na blaszkę, podlać olejem, oliwa z oliwek, odrobina wody. Wierzch schabu posypać Kucharkiem, papryka słodka lub ostrą jak kto lubi.

Całość piec do momentu aż schab będzie miękki. Pod koniec pieczenia dodać masło do smaku.

schabzpieczrkami

Ten wpis został opublikowany w kategorii Dania Obiadowe i oznaczony tagami , , , , , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *