Schab faszerowany pieczarkami, propozycja na danie obiadowe na co dzień jak i od święta.
Czas przygotowania – 60 min.
SKŁADNIKI
- schab wieprzowy w całości – 1-1,5 kg
- pieczarki – 1 kg
- cebula – 2 sztuki
- sól, pieprz do smaku
- papryka ostra, słodka
- kucharek, vegeta
- masło
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Pieczarki wypłukać dokładnie z zanieczyszczeń i pokroić w cienkie plasterki lub półplasterki.
Cebule pokroić w kostkę i podsmażyć na oliwie z oliwek, oleju z odrobinka masła.
Dodać pieczarki, delikatnie je posolić aby szybciej pościły wodę. Pieczarki dusić do momentu aż odparuje cała woda. Przestudzić
Schab nafaszerować pieczarkami na dwa możliwe sposoby:
I- Schab naciąć wzdłuż jednego boku, nałożyć pieczarki do wewnątrz a rozcięty schab zszyć wykałaczkami.
II- ostrym nożem zrobić kieszonkę w schabie, dość szeroką, uważać tylko aby go nie przeciąć, następnie nałożyć pieczarki i również spiąć otwory wykałaczkami.
Schab przełożyć na blaszkę, podlać olejem, oliwa z oliwek, odrobina wody. Wierzch schabu posypać Kucharkiem, papryka słodka lub ostrą jak kto lubi.
Całość piec do momentu aż schab będzie miękki. Pod koniec pieczenia dodać masło do smaku.