Bardzo pieczarkowa, aromatyczna zupka, do jej przygotowania wybierać pieczarki świeże, białe.
Czas przygotowania – 60 min.
SKŁADNIKI
Bulion
- kości drobiowe – 0,5 kg
- marchew – 1 sztuka
- pietruszka – 1 sztuka
- cebula – 1 sztuka
- seler korzeń, por
- woda – 3-4 litry
Pozostałe dodatki
- pieczarki – 1 kg
- cebula – 1 sztuka
- sól, pieprz
- masło, olej
- makaron – 150 g
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Z podanych składników ugotować bulion.
Pieczarki umyć i pokroić w plasterki.
Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na niewielkiej ilości oleju na złoty kolor, następnie dodać pokrojone pieczarki, pieczarki posolić aby szybciej zmiękły i całość dusić do momentu aż pieczarki będą miękkie i odparuje z nich większość wody, na koniec dodać dwie łyżki masła i doprawić solą i pieprzem.
Z bulionu wyciągnąć kości i do niego dodać podsmażone pieczarki i całość zagotować, dodać dowolny, ulubiony makaron i pogotować zupę aż makaron zmięknienie, doprawić całość solą i pieprzem.
Zupę zdjąć z palnika, lekko wystudzić a następnie zmiksować blenderem na zupę krem.
Zupę podawać z grzankami, groszkiem ptysiowym.