Zupa krem z pieczarek

zupa z pieczarkami

Bardzo pieczarkowa, aromatyczna zupka, do jej przygotowania wybierać pieczarki świeże, białe.

Czas przygotowania – 60 min.

SKŁADNIKI

Bulion

  • kości drobiowe – 0,5 kg
  • marchew – 1 sztuka
  • pietruszka – 1 sztuka
  • cebula – 1 sztuka
  • seler korzeń, por
  • woda – 3-4 litry

Pozostałe dodatki

  • pieczarki – 1 kg
  • cebula – 1 sztuka
  • sól, pieprz
  • masło, olej
  • makaron – 150 g

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Z podanych składników ugotować bulion.

Pieczarki umyć i pokroić w plasterki.

Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na niewielkiej ilości oleju na złoty kolor, następnie dodać pokrojone pieczarki, pieczarki posolić aby szybciej zmiękły i całość dusić do momentu aż pieczarki będą miękkie i odparuje z nich większość wody, na koniec dodać dwie łyżki masła i doprawić solą i pieprzem.

Z bulionu wyciągnąć kości i do niego dodać podsmażone pieczarki i całość zagotować, dodać dowolny, ulubiony makaron i pogotować zupę aż makaron zmięknienie, doprawić całość solą i pieprzem.

Zupę zdjąć z palnika, lekko wystudzić a następnie zmiksować blenderem na zupę krem.

Zupę podawać z grzankami, groszkiem ptysiowym.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Zupy i oznaczony tagami , , , , , , , , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *