Rolada z indyka z pieczarkami

Rolada z indyka z pieczarkami

Tym razem na obiad przygotowałam pierś z indyka z pieczarkami, z dodatkiem ziół. Bardzo dobre, soczyste mięso. Dodam, że przed przygotowaniem mięso moczyło się w marynacie.

Czas przygotowania – 2 godz.

SKŁADNIKI

Marynata

  • woda przegotowana
  • sól peklowa – ok. 2 łyżki
  • ziele angielskie – kilka ziarenek
  • liść laurowy – kilka listków

Przygotowanie

  • filet z indyka – 1-1,2 kg
  • pieczarki – 1/2 kg
  • papryka słodka – 2 łyżeczki
  • masło
  • przyprawa uniwersalna – 1 łyżka
  • marchew – 1 sztuka
  • cebula – 2 sztuki
  • olej roślinny

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Przygotować marynatę. Około 4 litrów wody zagotować, dodać sól peklową, liść laurowy i ziele, całość chwilkę pogotować aby uwolnił się aromat liścia i ziela (mięso powinno być całe zanurzone w marynacie). Marynatę przestudzić.

Mięso jeżeli jest mrożone, najlepiej jest go rozmrozić. Kiedy marynata ostygnie zanurzy w niej mięso i pozostawić na min. 4 godziny, najlepiej przygotować marynatę z mięsem wieczorem i marynować mięso cała noc.

Pieczarki usmażyć z cebulą z dodatkiem masła, doprawić je solą, pieprzem i odstawić do przestygnięcia.

Na drugi dzień mięso wyjąć z marynaty, rozciąć fileta, tylko nie do końca, rozbić aby utworzyć większy płat.

Na środku fileta rozłożyć plasterki masła, na to ułożyć uduszone pieczarki i zwinąć roladę, dobrze jest mięso związać sznurkiem aby się nie rozwinęło.

Tak przygotowaną roladę przełożyć na rozgrzaną patelnie z dodatkiem oleju i zrumienić z każdej strony, następnie mięso podlać wodą, dodać cebulę i marchewkę, paprykę słodka, przeprawy uniwersalną i całość dusić do momentu aż mięso stanie się miękkie. Na koniec do pieczonego mięsa doda c masło do smaku.

Rolada z indyka z pieczarkami krok po krokuRolada z indyka z pieczarkami z przyprawamiRolada z indyka z pieczarkami porcja

Related Posts

Add Comment