Do przygotowania lecza z cukinii można wykorzystać wiele warzyw: marchewkę, pietruszkę, pomidory.
Leczo z cukinii to idealny pomysł na danie, przystawkę lub dodatek do makaronów, ryżu lub mięs. Zamiast kiełbaski można dodać mięso mielone.
SKŁADNIKI
- cukinia – 2,5 kg
- kiełbasa podgórska – 0,5 kg
- papryka czerwona – 1 sztuka
- przecier pomidorowy – 4 łyżeczki
- natka pietruszki – do smaku
- sól, pieprz – do smaku
- mąka pszenna – 2 łyżki
- cebula – 2 sztuki
- świeża bazylia lub suszona – do smaku
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę.
Do naczynia dodać odrobinę oleju i podsmażyć cebulę.
Kiełbasę pokroić w kostkę i dodać do zrumienionej cebuli.
Cukinię obrać i dokładnie umyć, jeżeli cukinia jest duża zalecane jest usunięcie gniazd nasiennych.
Cukinie zetrzeć na tarce lub pokroić w kostkę ( ja stosuję maszynkę do mielenia stosując odpowiednią przystawkę).
Cukinie delikatnie posolić i odstawić na 5 minut.
Po upływie tego czasu należy pozbawić cukinie powstałej wody i dodać ją na naczynia z cebulą i kiełbasą.
Gotować na małym ogniu aż cukinia zmięknie dodając w trakcie gotowania pieprz i sól oraz przecier pomidorowy (przecier pomidorowy jest różny, dlatego trzeba go dodać według uznania, do smaku) oraz bazylię.
Pod koniec dodać pokrojona w kostkę czerwoną paprykę, aby delikatnie zmiękła.
Gdy cukinia jest już miękka należy dodać pokrojoną natkę pietruszki oraz mąkę .
Dodając mąkę należy uważać aby nie powstały grudki, dlatego mąkę należy dodawać stopniowo ciągle mieszając.