Ciasto z galaretkami

Ciasto z galaretkamiCiasto z galaretkami

Bardzo dobre ciasto, kolorowe z galaretką owcami i masa budyniową. Powie szczerze, że dużo zabawy przy nim jest ale dla efektu końcowego warto. Galaretki można dodać dowolne, owoce również np. winogrona, ananasy, banany. Ciasto z każdej strony wygląda inaczej.

    Czas przygotowania – 120 min.

Składniki

Biszkopt jasny

  • jajka – 6 sztuk
  • mąka pszenna – 1 szklanka
  • cukier – 3/4 szklanki
  • proszek do pieczenia – 1 płaska łyżeczka

Biszkopt ciemny

  • jajka – 6 sztuk
  • mąka pszenna – 3/4 szklanki
  • cukier – 3/4 szklanki
  • proszek do pieczenia – 1 płaska łyżeczka
  • kakao – 3 łyżki

Masa budyniowa

  • mleko – 1 litr
  • masło – 400 g
  • budyń waniliowy – 3 opakowania
  • jajka – 3 sztuki
  • mąka pszenna – 4 łyżki
  • cukier waniliowy – 1 opakowanie
  • cukier – 1 szklanka
  • spirytus

Dodatkowo

  • brzoskwinie – 1 puszka
  • galaretki – 2 czerwone, 2 zielone, 2 pomarańczowe

Sposób przygotowania

Biszkopt jasny

Biszkopt jasny (blaszka 26×40)

Do miski oddzielić białko od żółtka, białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i ubijać aż piana będzie sztywna, następnie dodać żółtka i też ubijać, na koniec dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Razem wszystko dobrze wymieszać mikserem i przelać ciasto do blaszki. Piec około 30-40 min. w temp. swojego piekarnika.

Biszkopt ciemny

Do miski oddzielić białko od żółtka, białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i ubijać aż piana będzie sztywna, następnie dodać żółtka i też ubijać, na koniec dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i kakaem. Razem wszystko dobrze wymieszać mikserem i przelać ciasto do blaszki. Piec około 30-40 min. w temp. swojego piekarnika.

Masa budyniowa

Zagotować 1/2 litra  mleka. Do wysokiego naczynia wlać drugą część mleka, dodać cukier, jajka, cukier waniliowy, mąkę i budyń, wszystko razem dokładnie wymieszać, najlepiej mikserem lub blenderem aby powstała jednolita masa. Następnie tak otrzymany budyń wlać do gotującego się mleka i dokładnie mieszać, ponieważ lubi się przypalać. Jeżeli ugotuje się gęsty budyń, należy go ściągnąć z ognia i przelać na miskę, salaterkę, przykryć folia aluminiowa szczelnie i odstawić do przestygnięcia..

Masło i budyń powinny mieć temperaturę pokojową.

Masło utrzeć na puszystą masę i stopniowo dodawać budyń, ciągle ucierać. Na koniec dodać troszeczkę spirytusu lub wódki do smaku.

Wszystkie galaretki rozpuścić kolorami osobno według przepisu na opakowaniu, pozostawić do lekkiego stężenia.

Brzoskwinie z puszki odsączyć, pokroić w drobną kosteczkę.

Przełożenie ciasta

Masę podzielić na trzy części. W biszkopcie ciemnym wykroić za pomocą szklanki krążki, a dziurawy biszkopt również pozostawić.

Na biszkopt jasny rozprowadzić równomiernie 1/3 masy, na masie ułożyć powycinane wcześniej krążki z ciemnego biszkoptu. Miedzy krążki wylać galaretkę o dowolnym kolorze, ciasto odstawić do lodówki aby galaretka stężała.

Następnie na galaretce i krążkach rozprowadzić kolejną część masy, na niej ułożyć ciemny biszkopt z dziurami. Do dziurek nałożyć pokrojone brzoskwinie, dziurki zalać galaretką o dowolnym kolorze. Ciasto odstawić aby galaretka stężała.

Następnie wyłożyć ostatnią część masy, na niej ułożyć pozostałe brzoskwinie i zalać galaretką.

Ciasto z galaretkami

 

 

 

Ten wpis został opublikowany w kategorii Ciasta i oznaczony tagami , , , , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *