Bardzo dobre ciasto, kolorowe z galaretką owcami i masa budyniową. Powie szczerze, że dużo zabawy przy nim jest ale dla efektu końcowego warto. Galaretki można dodać dowolne, owoce również np. winogrona, ananasy, banany. Ciasto z każdej strony wygląda inaczej.
Czas przygotowania – 120 min.
Składniki
Biszkopt jasny
- jajka – 6 sztuk
- mąka pszenna – 1 szklanka
- cukier – 3/4 szklanki
- proszek do pieczenia – 1 płaska łyżeczka
Biszkopt ciemny
- jajka – 6 sztuk
- mąka pszenna – 3/4 szklanki
- cukier – 3/4 szklanki
- proszek do pieczenia – 1 płaska łyżeczka
- kakao – 3 łyżki
Masa budyniowa
- mleko – 1 litr
- masło – 400 g
- budyń waniliowy – 3 opakowania
- jajka – 3 sztuki
- mąka pszenna – 4 łyżki
- cukier waniliowy – 1 opakowanie
- cukier – 1 szklanka
- spirytus
Dodatkowo
- brzoskwinie – 1 puszka
- galaretki – 2 czerwone, 2 zielone, 2 pomarańczowe
Sposób przygotowania
Biszkopt jasny
Biszkopt jasny (blaszka 26×40)
Do miski oddzielić białko od żółtka, białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i ubijać aż piana będzie sztywna, następnie dodać żółtka i też ubijać, na koniec dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Razem wszystko dobrze wymieszać mikserem i przelać ciasto do blaszki. Piec około 30-40 min. w temp. swojego piekarnika.
Biszkopt ciemny
Do miski oddzielić białko od żółtka, białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i ubijać aż piana będzie sztywna, następnie dodać żółtka i też ubijać, na koniec dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i kakaem. Razem wszystko dobrze wymieszać mikserem i przelać ciasto do blaszki. Piec około 30-40 min. w temp. swojego piekarnika.
Masa budyniowa
Zagotować 1/2 litra mleka. Do wysokiego naczynia wlać drugą część mleka, dodać cukier, jajka, cukier waniliowy, mąkę i budyń, wszystko razem dokładnie wymieszać, najlepiej mikserem lub blenderem aby powstała jednolita masa. Następnie tak otrzymany budyń wlać do gotującego się mleka i dokładnie mieszać, ponieważ lubi się przypalać. Jeżeli ugotuje się gęsty budyń, należy go ściągnąć z ognia i przelać na miskę, salaterkę, przykryć folia aluminiowa szczelnie i odstawić do przestygnięcia..
Masło i budyń powinny mieć temperaturę pokojową.
Masło utrzeć na puszystą masę i stopniowo dodawać budyń, ciągle ucierać. Na koniec dodać troszeczkę spirytusu lub wódki do smaku.
Wszystkie galaretki rozpuścić kolorami osobno według przepisu na opakowaniu, pozostawić do lekkiego stężenia.
Brzoskwinie z puszki odsączyć, pokroić w drobną kosteczkę.
Przełożenie ciasta
Masę podzielić na trzy części. W biszkopcie ciemnym wykroić za pomocą szklanki krążki, a dziurawy biszkopt również pozostawić.
Na biszkopt jasny rozprowadzić równomiernie 1/3 masy, na masie ułożyć powycinane wcześniej krążki z ciemnego biszkoptu. Miedzy krążki wylać galaretkę o dowolnym kolorze, ciasto odstawić do lodówki aby galaretka stężała.
Następnie na galaretce i krążkach rozprowadzić kolejną część masy, na niej ułożyć ciemny biszkopt z dziurami. Do dziurek nałożyć pokrojone brzoskwinie, dziurki zalać galaretką o dowolnym kolorze. Ciasto odstawić aby galaretka stężała.
Następnie wyłożyć ostatnią część masy, na niej ułożyć pozostałe brzoskwinie i zalać galaretką.