Ten przepis łączy bardzo wiele, estetykę- kurczaka po upieczeniu bardzo dobrze wygląda, ma przypieczoną chrupiącą skórkę, smak -fenomenalnie smakuje, smak piwa jest delikatnie wyczuwalny ale nie dominuje. Danie prawie jednogarnkowe, ponieważ kurczaka można piec z dodatkami warzywnymi.
Czas przygotowania – 120 min.
SKŁADNIKI
- kurczak cały – ok.1,5-2 kg
Marynata
- sos sojowy – 10 łyżek
- skórka z cytryny – 1 cytryna
- papryka słodka – 2-3 łyżeczki
- olej rzepakowy – 8 łyżek
- przyprawa do kurczaka – 3 łyżeczki
- czosnek – 2 ząbki
Dodatkowo
- ziemniaki, warzywa różne
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Butelkę z piwem wstawić do ciepłej wody aby zeszła etykietka z piwa.
Cytrynę sparzyć gorącą wodą, dokładnie ją wyszorować i zetrzeć z niej skórkę, na tarce na drobnych oczkach.
Czosnek zetrzeć na tarce na drobnych oczkach.
Do miseczki nałożyć wszystkie składniki marynaty i dokładnie wymieszać.
Kurczaka dokładnie umyć, oczyścić i odciąć kuperek.
Kurczaka przełożyć do większej miski i natrzeć marynatą z wierzchu i w środku. Tak zamarynowanego kurczaka odstawić na kilka godzin (3-4 godz.) do lodówki a najlepiej na noc.
Na drugi dzień kurczaka nałożyć na otwartą butelkę z piwem, kurczaka ułożyć na wyższej blaszce, naczyniu żaroodpornym, ponieważ piwo pod wpływem wysokiej temperatury zacznie wypływać i oblewać kurczaka, dlatego potrzeba wyższe naczynie do pieczenia. Szyjkę kurczaka zagiąć do tyłu.
Na dnie naczynia, w którym będzie stał kurczak, ułożyć obrane ziemniaki lub różne ulubione warzywa ile się zmieści i piec je razem z kurczakiem. Ostrożnie z solą ponieważ sos sojowy jest słony.
Piec kurczaka w dość dużej temperaturze w swoim piekarniki (nie podaje temp. ponieważ, każdy ma inny piekarnik u jednych w 200 °C ładnie się piecze u innych się przypala), trzeba pilnować aby się za szybko nie przypalił ponieważ z wierzchu będzie rumiany natomiast w środku twardy.
Jeżeli piwo nie będzie wypływać, pienić się wówczas wsypać do piwa szczyptę soli.
Kurczaka piec do 2 godzin, od czasu do czasu polewać kurczaka gromadzącym się płynem z blaszki.