Kurczak na piwie- Kurczak Generał

Kurczak na piwie- Kurczak Generał

Ten przepis łączy bardzo wiele, estetykę- kurczaka po upieczeniu bardzo dobrze wygląda, ma przypieczoną chrupiącą skórkę, smak -fenomenalnie smakuje, smak piwa jest delikatnie wyczuwalny ale nie dominuje. Danie prawie jednogarnkowe, ponieważ kurczaka można piec z dodatkami warzywnymi.

    Czas przygotowania – 120 min.

SKŁADNIKI

  •     kurczak cały – ok.1,5-2 kg

    Marynata

  • sos sojowy – 10 łyżek
  • skórka z cytryny – 1 cytryna
  • papryka słodka – 2-3 łyżeczki
  • olej rzepakowy – 8 łyżek
  • przyprawa do kurczaka – 3 łyżeczki
  • czosnek – 2 ząbki

    Dodatkowo

  • ziemniaki, warzywa różne

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Butelkę z piwem wstawić do ciepłej wody aby zeszła etykietka z piwa.

Cytrynę sparzyć gorącą wodą, dokładnie ją wyszorować i zetrzeć z niej skórkę, na tarce na drobnych oczkach.

Czosnek zetrzeć na tarce na drobnych oczkach.

Do miseczki nałożyć wszystkie składniki marynaty i dokładnie wymieszać.

Kurczaka dokładnie umyć, oczyścić i odciąć kuperek.

Kurczaka  przełożyć do większej miski i natrzeć marynatą z wierzchu i w środku. Tak zamarynowanego kurczaka odstawić na kilka godzin (3-4 godz.)  do lodówki a najlepiej na noc.

Na drugi dzień kurczaka nałożyć na otwartą butelkę z piwem, kurczaka ułożyć na wyższej blaszce, naczyniu żaroodpornym, ponieważ piwo pod wpływem wysokiej temperatury zacznie wypływać i oblewać kurczaka, dlatego potrzeba wyższe naczynie do pieczenia.  Szyjkę kurczaka zagiąć do tyłu.

Na dnie naczynia, w którym będzie stał kurczak, ułożyć obrane ziemniaki lub różne ulubione warzywa ile się zmieści i piec je razem z kurczakiem. Ostrożnie z solą ponieważ sos sojowy jest słony.

Piec kurczaka w dość dużej temperaturze w swoim piekarniki (nie podaje temp. ponieważ, każdy ma inny piekarnik u jednych w 200 °C ładnie się piecze u innych się przypala), trzeba pilnować aby się za szybko nie przypalił ponieważ z wierzchu będzie rumiany natomiast w środku twardy.

Jeżeli piwo nie będzie wypływać, pienić się  wówczas wsypać do piwa szczyptę soli.

Kurczaka piec do 2 godzin, od czasu do czasu polewać kurczaka gromadzącym się płynem z blaszki.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Dania Obiadowe i oznaczony tagami , , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *