Pierogi z pieczarkami i serem żółtym

Pierogi z pieczarkami i serem żółtym

Pierogi ruskie już były, z kapustą już były dlatego nowy przepis na połączenie duszonych pieczarek z serem żółtym. W smaku bardzo dobre.

Czas przygotowania – 30 min.

SKŁADNIKI

Ciasto na pierogi

  • mąka pszenna – 300 g
  • jajka – 1 sztuka
  • sól – 1 łyżeczka
  • letnia woda – do zarobienia ciasta
  • olej roślinny, oliwa z oliwek – 2 łyżki

Farsz

  • pieczarki – 1/2 kg
  • cebula – 1 sztuka
  • ser żółty – 100 g
  • sól, pieprz do smaku
  • olej roślinny, masło do smażenia

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

W pierwszej kolejności zrobić farsz ponieważ trzeba go wystudzić, wówczas w tym czasie zrobić ciasto.

Ciasto

Mąkę pszenną przesiać na stolnicę, uformować kopczyk, zrobić delikatne wgłębienie do którego wbić jajko (można dodać samo żółtko aby ciasto było żółte), dodać sól i oliwę z oliwek (2 łyżki aby ciasto nie wysychało). Używając noża wlewać pomału wodę i zarabiać ciasto nożem. Następnie ciasto zagnieść rękami. Ciasto nie może być za twarde ani za luźne.

Farsz

Pieczarki dokładnie umyć, zetrzeć na tarce.

Cebule obrać, pokroić w drobną kosteczkę, podsmażyć na oleju na lekko złoty kolor. Następnie do cebuli dodać starte pieczarki i dusić do momentu, aż cała woda, którą wypuszczą odparuje. Pieczarki doprawić solą i pieprzem, odstawić do przestudzenia. Kiedy będą zimne dodać starty na tarce na grubych oczkach ser i wymieszać.

Ciasto rozwałkować na ok. 2-3 mm i za pomocą szklanki wykrawać kółka, na środku kółka ułożyć farsz ok. 1 dużej łyżeczki zgiąć pieroga w pół i brzegi zlepić (uwaga aby farsz nie dostał się pod zlepienie, ponieważ w gotowaniu pierogi się rozkleją.

Pierogi wrzucać do gotującej się, osolonej wody, zaraz po wrzuceniu drewnianą łyżką pomieszać po dnie garnka, tak aby się nie przykleiły do dna. Gotować na średnim ogniu do momentu wypłynięcia na wierzch, kiedy pierogi wypłyną wówczas gotować jeszcze ok. 3-4 min. w zależności jak grube jest ciasto.

Pierogi wybrać z gotującej się wody łyżką cedzakową, przełożyć do miski z zimną wodą i zaraz przelać przez durszlak, pozostawić na durszlaku aby obciekły z nadmiaru wody.

W osobnym rondelku roztopić masło i dodać pierogi, delikatnie wstrząsnąć.

Podawać z usmażoną cebulką, skwarkami.

Pierogi z pieczarkami i serem żółtym

Ten wpis został opublikowany w kategorii Dania Obiadowe i oznaczony tagami , , , , , , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *