Królik w jarzynach curry i rozmarynem

krolik w jarzynach curry

Tradycyjnie królik duszony z jarzynami z dodatkiem curry i rozmarynu.

Czas przygotowania – 2 godz.

SKŁADNIKI

  • udka królika – 2 sztuki
  • marchewka – 3 sztuki
  • pietruszka – 3 sztuki
  • seler – 1 sztuka
  • cebula – 3 sztuki
  • świeży rozmaryn – gałązka
  • por – 1 sztuka
  • sól, pieprz – do smaku
  • mąka pszenna – 1 łyżka
  • masło klarowane, olej roślinny – 3 łyżki
  • curry – 2 łyżeczki

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Królika dokładnie wypłukać, osuszyć.

Wszystkie jarzyny zetrzeć na tarce na grubych oczkach lub zmielić przez maszynkę do mięsa na odpowiedniej przystawce.

Oprószyć udka solą, pieprzem i mąką pszenną.

Ułożyć udka na patelni z roztopionym masłem klarowanym i zrumienić z obu stron.

Do podpieczonych udek dodać jarzyny, podlać szklanką ciepłej wody lub bulionem i całość dusić pod przykryciem, jeżeli będą przywierać wówczas podlewać wodą lub bulionem.

Do jarzyn dodać rozmaryn, curry, sól i pieprz do smaku i całość jeszcze dusić tak aby mięso przeszło przyprawami.

Podawać z ryżem.

 

krolik danie

Ten wpis został opublikowany w kategorii Dania Obiadowe i oznaczony tagami , , , , , , , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *