Tradycyjnie królik duszony z jarzynami z dodatkiem curry i rozmarynu.
Czas przygotowania – 2 godz.
SKŁADNIKI
- udka królika – 2 sztuki
- marchewka – 3 sztuki
- pietruszka – 3 sztuki
- seler – 1 sztuka
- cebula – 3 sztuki
- świeży rozmaryn – gałązka
- por – 1 sztuka
- sól, pieprz – do smaku
- mąka pszenna – 1 łyżka
- masło klarowane, olej roślinny – 3 łyżki
- curry – 2 łyżeczki
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Królika dokładnie wypłukać, osuszyć.
Wszystkie jarzyny zetrzeć na tarce na grubych oczkach lub zmielić przez maszynkę do mięsa na odpowiedniej przystawce.
Oprószyć udka solą, pieprzem i mąką pszenną.
Ułożyć udka na patelni z roztopionym masłem klarowanym i zrumienić z obu stron.
Do podpieczonych udek dodać jarzyny, podlać szklanką ciepłej wody lub bulionem i całość dusić pod przykryciem, jeżeli będą przywierać wówczas podlewać wodą lub bulionem.
Do jarzyn dodać rozmaryn, curry, sól i pieprz do smaku i całość jeszcze dusić tak aby mięso przeszło przyprawami.
Podawać z ryżem.