Kompot z truskawek i rabarbaru

Truskawki są źródłem witaminy C, antocyjanów, żelaza, fosforu.

Rabarbar zawiera witaminy A, C i E oraz magnez, potas, sód, żelazo, wapń.

kompotztruskawek2

W sezonie truskawkowym kolejny przepisy na orzeźwiający kompot z truskawek z dodatkiem rabarbaru. Delikatnie orzeźwiający napój.

Czas przygotowania – 20 min.

SKŁADNIKI

  • truskawki – 1 kg
  • rabarbar – 70 dag
  • woda – 2-3 litry
  • cukier kryształ lub cukier brązowy

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Do kompotu można wykorzystać owoce świeże lub mrożone.

Truskawki obrać z szypułek, rabarbar również obrać. Owoce dokładnie umyć.

Truskawki w całości a rabarbar pokroić w większą kostkę.

Do gotującej wody dołożyć owoce i gotować około 10-15 min. aż owoce dokładnie puszczą sok.

Doskonale smakuje na ciepło i zimno z dodatkiem cukru, do smaku.

Drugi sposób na kompot z rabarbaru, to do garnka z wodą dołożyć umyte, pokrojone owoce i całość gotować aż owoce puszczą sok.

Lepszy, intensywniejszy smak kompotu otrzymamy dodając większą ilość owoców.

kompotztruskawek1

Ten wpis został opublikowany w kategorii Kompot i oznaczony tagami , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *