Truskawki są źródłem witaminy C, antocyjanów, żelaza, fosforu.
Rabarbar zawiera witaminy A, C i E oraz magnez, potas, sód, żelazo, wapń.
W sezonie truskawkowym kolejny przepisy na orzeźwiający kompot z truskawek z dodatkiem rabarbaru. Delikatnie orzeźwiający napój.
Czas przygotowania – 20 min.
SKŁADNIKI
- truskawki – 1 kg
- rabarbar – 70 dag
- woda – 2-3 litry
- cukier kryształ lub cukier brązowy
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Do kompotu można wykorzystać owoce świeże lub mrożone.
Truskawki obrać z szypułek, rabarbar również obrać. Owoce dokładnie umyć.
Truskawki w całości a rabarbar pokroić w większą kostkę.
Do gotującej wody dołożyć owoce i gotować około 10-15 min. aż owoce dokładnie puszczą sok.
Doskonale smakuje na ciepło i zimno z dodatkiem cukru, do smaku.
Drugi sposób na kompot z rabarbaru, to do garnka z wodą dołożyć umyte, pokrojone owoce i całość gotować aż owoce puszczą sok.
Lepszy, intensywniejszy smak kompotu otrzymamy dodając większą ilość owoców.