Gołąbki to starodawny przepis na danie z kapusta i odpowiednim farszem.Ryż, mięso i pieczarki to najlepsze nadzienie. Jest to potrawa czasochłonna ale efekt końcowy jest niezapomniany.
Gołąbki najlepsze są mamy, przypominają smak dzieciństwa. Jest to danie pracochłonne, jednak efekt końcowy rekompensuje trud włożony w ich przygotowanie.
Czas przygotowania – 60 min.
SKŁADNIKI
- kapusta biała – 1 główka
- ryż – 4 woreczki
- pieczarki – 1/2 kg
- mięso (z indyka, wieprzowe, wedle gustu) – 1/2 kg
- cebula – 2 sztuki
- sól – do smaku
- pieprz – do smaku
- masło – 2 łyżki
- olej lub oliwa z oliwek
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
W dużym garnku, większy od główki kapusty zagotować wodę z łyżeczką soli, włożyć główkę kapusty tak aby sparzyć liście (należy pamiętać by wyciąć głębia tak by łatwo można było oddzielać liście), po kilku minutach delikatnie ściągać z główki liście, tak żeby ich nie uszkodzić. Liście układać w misce.
Ryż ugotować w osolonej wodzie na półtwardo.
Pieczarki pokroić w plasterki lub półplasterki, mięso zmielić przez maszynkę. Cebulę pokroić w drobna kosteczkę, podsmażyć ją na oleju i maśle, dodać pieczarki i mięso, doprawić solą i pieprzem, dusić około 20 min. Następnie w większej misce lub garnku połączyć farsz z ryżem, dokładnie wymieszać, doprawić jeszcze jeżeli jest to konieczne.
Z liści kapusty odciąć twarde części, i do każdego liścia nakładamy farsz, zwijamy dokładnie, by się nie rozwinęły. Można piec je w rondlu lub też na brytfance, dobrze jest dno naczynia wyłożyć niewykorzystanymi liśćmi kapusty, można ja porwać. Gołąbki układamy w rondlu zwarcie jeden koło drugiego, podlewamy wodą (tak aby gołąbki były na pół zanurzone) lub bulionem, można dodać troszeczkę oleju, wierzch posypać vegetą. Przykrywany pokrywka i dusimy lub pieczemy w piekarniku około 1 godziny.
Podawać z sosem pomidorowym, grzybowym lub pieczarkowym.
Gołąbki to doskonałe danie, które smakuje równie dobrze na drugi dzień. Można również gołąbki zamrozić, i kiedy najdzie nas na nie ochota wyciągnąć z zamrażarki i podpiec a będą smakowały jak by były dopiero zrobione.