Filet z kurczaka w boczku. Pyszne, aromatyczne danie, dokładnie kieszonki z kurczaka z pieczarkami. Najważniejsze w tym daniu jest to że użyty tu boczek oprócz nadania smaku potrawie zabezpiecza mięso tak aby nie było zbyt suche. Kieszonki w sam raz dla każdego, małego i dużego.
Dodam tylko jak moi domownicy zaczynali je jeść to w pierwszej kolejności zniknął boczek dopiero potem mięso.
Filet tak przygotowany nie wymaga dużej ilości przypraw ponieważ boczek surowy czy wędzony jest już sam w sobie doprawiony i on nadaje smaku potrawie.
Składniki
- filet z kurczaka – 4 pojedyncze filety
- pieczarki – 600 g
- boczek w plasterkach wędzony lub surowy – 500 g
- cebula – 1 sztuka
- masło
- sól, pieprz do smaku
- olej do smażenia
Sposób przygotowania
Pieczarki dokładnie umyć, osuszyć i zetrzeć na tarce na grubych oczkach.
Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju, do zrumienionej cebuli dodać starte pieczarki i całość podsmażyć, tak aby pieczarki zmiękły. Do pieczarek w trakcie smażenia dodać troszkę masła do smaku oraz doprawić je solą i pieprzem. Pieczarki przestudzić.
Fileta z kurczaka dokładnie wypłukać, osuszyć. Jeżeli są przy filecie małe polędwiczki należy je odciąć, i wykorzystać do innych dań.
Fileta naciąć z jednej strony tzn. zrobić kieszonkę, oprószyć fileta solą i pieprzem z każdej strony i w środku, do kieszonki nałożyć przestudzone pieczarki, dodać troszkę masła, pozamykać kieszonki i całe filety owinąć plasterkami boczku. W razie potrzeby filety pospinać wykałaczkami.
Tak przygotowane filety obsmażyć na rozgrzanym oleju do zrumienienia.
Filety przełożyć na blaszkę i podlać bardzo niewielką ilością oleju. Piec w pierniku do momentu aż mięso będzie miękkie, około 30-40 min. w zależności jak duże były filety, w temp. swojego piekarnika.
Czas przygotowania – 50 min.