Z Węgier przywiozłam olejek marcepanowy, postanowiłam go wykorzystać do ubitej pianki. Polecam w smaku rewelacja.
Czas przygotowania – 15 min.
SKŁADNIKI
- śmietana 30% – 500 ml
- galaretka malinowa lub wiśniowa – 1 opakowanie
- bezy białe – kilka sztuk
- olejek marcepanowy – 2 łyżki
- maliny – 100 g
- cukier puder – 2 łyżki
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Galaretkę czerwoną rozpuścić w 1 szklance wody. Odstawić do przestygnięcia.
Śmietanę ubić na sztywno, dodać cukier puder i ubić, następnie dodać olejek marcepanowy i na koniec dodać lekko tężejącą galaretkę. Wszystko razem wymieszać.
Na spodzie pucharków (4 sztuki) ułożyć kilka malin następnie wlać piankę (nie dużo 1/8 z całości), kolejno pokruszyć bezy, następnie warstwa pianki i na wierzchu ułożyć malinki świeże. Kompozycja dowolna.